open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Mitrović: Trasa kroz Brčko Distrikt najveći je problem za autoput Sarajevo - Beograd
U zgradi institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu održan je sastanak ministra komunikacija i prometa BiH Vojina Mitrovića sa entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, direktorom Autocesta FBiH Elmedinom Voloderom, direktorom Autoputeva RS-a Dušanom Topićem, gradonačelnikom Brčko Distrikta Esedom Kadrićem..., na kojem se razgovaralo o nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd.
28.12.2021. u 12:12
get url
text

- Sastanak je trajao duže od predviđenog. Tema je bila trasa puta kroz Brčko Distrikta. Vlasti u Brčkom nisu se usaglasili. U opciji su trasa od 31 kilometra, kao i one duže, koje bi iznosile i do 50 km. Gradonačelnik Kadrić predložio je reviziju varijanti kroz Brčko - kazao je Mitrović.

Dodao je da entitetski premijeri nisu mogli prisustvovati press konferenciji zbog ranije preuzetih obaveza.

- Izvinjavam se u ime premijera. Imaju obaveze i to je razlog zašto nisu na press konferenciji. Kada su u pitanju obaveze entiteta, RS je uradio svoj dio posla, dok FBiH kasni. Teško je reći kada će autoput biti gotov. 

Upitan u kojoj je fazi kompletiranje finansijske konstrukcije projekta, Mitrović je kazao:

- Turska je izvođač radova. U ovom trenutku Turska je osigurala pregovore s jednom ruskom državnom agencijom. Kredit bi vraćala BiH - istakao je Mitrović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.