open-navfaktor-logo
search
Veliki iskorak
Mirsad Duratović prvi logoraš kojem je RS priznao status žrtve ratne torture
Bivši logoraš iz Prijedora Mirsad Duratović izjavio je danas da je ostvario pravo žrtve ratne torture, po zakonima RS-a. On je tako postao prvi logoraš kojem je u RS-u priznat taj status.
26.05.2021. u 23:09
get url
text

Portal Moj Prijedor piše da je Duratović, koji je predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša Banja Luka i predsjednik Skupštine grada Prijedora, također kazao da u prostoru nekadašnjeg logora Trnopolje uskoro počinje izgradnja memorijalnog centra.

Duratović je prilikom današnjeg obilježavanja 29. godišnjice otvaranja prijedorskog logora Trnopolje govorio o pomacima kada je riječ o priznavanju zločina nad prijedorskim logorašima nesrpske nacionalnosti i priznavanju njihovog statusa.

- Jedan veliki iskorak po nama. Mi smo danas trebali ozvaničiti ovdje početak izgradnje memorijalnog centra. Ugovor smo potpisali sa gradom, dobili smo dio prostorija, dobili smo dio sredstava za početnu rekonstrukciju od Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica. Ono što dosada nisam nigdje rekao, ja sam prije nekih dva mjeseca ostvario pravo žrtve ratne torture, po zakonima RS-a - rekao je Duratović, piše portal Moj Prijedor.

- Ja mislim da sam prvi kojeg su institucije RS-a priznale kao nekog bivšeg logoraša, žrtvu ratne torture. U obrazloženju su naveli da sam bio bespravno zatvoren u Trnopolju, Omarskoj i Manjači. Dobili smo institucionalno priznanje i mislim da smo stavili tačku na sva ta negiranja da je postojalo Trnopolje, da je postojala Omarska, da je postojala Manjača - rekao je Duratović danas u Trnopolju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.