open-navfaktor-logo
search
Berlinski proces
Ministrica Turković pojasnila za Faktor: Kako su ministri HDZ-a ugrozili put BiH ka EU
Nakon što je u objavi na Facebooku upozorila da našoj zemlji prijeti izolacija, zbog bojkota ministara HDZ-a u Vijeću ministara BiH, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković za Faktor je pojasnila zašto je oteženo priključivanje BiH novoj inicijativi u okviru Berlinskog procesa.
08.11.2020. u 22:09
get url
text

- Narednog utorka, 10. novembra, na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji, koji će se održati online, predviđeno je da šest zemalja Zapadnog Balkana prihvate tri izuzetno važna dokumenta za ubrzanje puta našeg regiona prema EU. Radi se o Deklaraciji lidera Zapadnog Balkana o Zajedničkom regionalnom tržištu, Akcionom planu za Zajedničko regionalno tržište (CRM) za 2021-2024. i Sofijskoj deklaraciji o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan - navodi ministrica Turković.

VEZANI TEKST-Ministrica Turković: BiH prijeti nova izolacija zbog ministara iz HDZ-a

Ona pojašnjava da je riječ o dokumentima, čija će realizacija dodatno učvrstiti regionalnu saradnju, na bazi četiri slobode Evropske unije (sloboda kretanja ljudi, kapitala, usluga i roba) te omogućiti tržištu Zapadnog Balkana da se značajno približi tržištu EU.

- Ovdje treba dodati i digitalnu agendu, koja treba da omogući našim zemljama da se približe nivou informatičkog društva EU. Također, treba naglasiti da Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržiste predstavlja i sektorsku razradu implementacije novog Investicionog plana EU za Zapadni Balkan u iznosu od devet milijardi eura - kaže ministrica Turković.

Nakon blokade posljednje hitne sjednice Vijeća ministara u petak, od strane ministara iz HDZ-a, Bosna i Hercegovina je došla u situaciju da bude jedina zemlja regiona, ističe Turković, koja u utorak neće biti u mogućnosti da prihvati navedene dokumente.

- Ukoliko se to desi, naša zemlja će se naći u vrlo nezavidnoj situaciji - izolovana iz Berlinskog procesa i regionalne saradnje, što bi moglo da ima veoma ozbiljne posljedice, kako na daljnji put BiH prema EU, tako i na efikasno korištenje sredstava od strane naše zemlje iz Investicionog plana EU za Zapadni Balkan. Podsjećam da su pokrovitelji Berlinskog procesa Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, Poljska, Bugarska, Evropska komisija, kao i Velika Britanija - zaključila je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.