open-navfaktor-logo
search
Oživljavanje imanja
Ministri Ramić i Lučić posjetili povratničko mjesto Matijevići kod Kladnja
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, načelnik općine Kladanj Jusuf Čavkunović i predstavnici Sekretarijata za raseljena lica i migracije RS-a posjetili su povratničko mjesto Matijevići u općini Kladanj.
05.08.2021. u 18:03
get url
text

Sa predstavnicima povratnika razgovarano je o načinima podrške ovoj povratničkoj zajednici, dok su neki projekti već završeni.

- Realizirali smo nekoliko bitnih infrastrukturnih projekata u Matijevićima, čiju realizaciju je podržalo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Danas smo sagledali i druge potrebe. Povezivanje putnom komunikacijom je gorući problem. Udruživanjem sredstava bismo mogli završiti i dio puta koji povezuje općine Kladanj i Živinice. Inžinjeri su s nama da odmah snimimo dionicu. To bi svakako pospješilo povratak Srba u nekoliko naselja koja graniče sa ove dvije općine. Nastavićemo pružati podršku gdje god postoji interes za povratkom - kazao je ministar Ramić.

Mještani oživljavaju selo i rado dolaze u svoj rodni kraj.

- Itekako smo sretni što je delagacija posjetila naše mjesto. Sa ministrom Ramićem smo do sada imali dobru saradnju jer smo uradili nekoliko ključnih stvari za naše selo. Raduje nas da su ministri i načelnici prepoznali naš entuzijazam i volju da obnovimo naša imanja, rekultivišemo zemljište i izgradimo stambene jedinice. Vjerujemo da pomoć neće izostati nakon današnje posjete - istakao je Dražen Erkić iz naselja Matijevići, saopćilo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.