open-navfaktor-logo
search
Direktna nabavka
Ministarstvo zdravstva zbog vakcina obratilo se Agenciji za javne nabavke FBiH, odgovorili im da nisu nadležni
U Bosni i Hercegovini još nije počelo vakcinisanje protiv koronavirusa, a kako trenutno stvari stoje, ne zna se ni kada bi to moglo uslijediti.
07.01.2021. u 15:46
get url
text

VEZANI TEKST - MCP: Vakcinu ćemo dobiti kad dođemo na red; Karamehić: Ljudi će umirati, neko za to treba odgovarati

Niko od nadležnih ne zna kada bismo mogli dobiti 1.232.000 doza vakcina protiv COVID-19, koje je putem COVAX mehanizma BiH naručila sredinom novembra prošle godine.

BiH isključivo je putem COVAX mehanizma naručila vakcine, jer zbog državnog uređenja, kako smo saznali u Ministarstvu civilnih poslova BiH, direktno nabavku vakcina mogu ostvariti jedino entiteti.

No, i na tom nivou postoje razlike kada je riječ o nabavci lijekova i vakcina što je u nadležnosti ministarstava zdravstva Federacije BiH i RS.

I dok je predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković izjavio kako će taj entitet najkasnije do krajam februara dobiti 400.000 doza ruske vakcine, iz Federalnog ministarstva zdravstva jučer su nam kratko odgovorili kako oni nemaju zakonske mogućnosti da direktno od proizvođača nabavljaju i kupuju vakcine.

Iz Agencije za javne nabavke Federacije BiH danas nam je stigao odgovor u kojem su naveli kako im se po tom pitanju Federalno ministarstvo zdravstva obratilo još 28. oktobra.

- Ministarstvo zdravstva Federacije BiH obratilo se Agenciji sa upitom vezano za primjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama, odnosno da li se nabavka vakcina kroz COVAX mehanizam, odnosno nabavka kroz zajednički sporazum Evropske unije o javnim nabavkama medicinskih protivmjera, za koje je država BiH potpisala Ugovor sa GAVI i pridružila Joint Procurement Agreement, može izuzeti od primjene Zakona o javnim nabavkama. Iz Agencije odgovoreno im je 6. novembra gdje smo istakli da Agencija za javne nabavke FBiH nije nadležna po pitanju utvrđivanja ispunjenosti uvjeta za primjenu izuzeća, niti po pitanju Prijedloga ugovora i Sporazuma bilo kakve prirode. S tim u vezi, Ministarstvu zdravstva FBiH dostavljeno je i mišljenje Agencije za javne nabavke BiH dato Ministarstvu civilnih poslova BiH, kojim je od Agencije zatraženo mišljenje na Prijedlog sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi nabavke vakcina putem Mehanizma za globalni pristup vakcini za sprečavanje COVID-19 (COVAX) i na prijedlog Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), te mišljenje da li prijedlog pomenutog ugovora potpada pod obavezu primjene Zakona o javnim nabavkama – stoji u odgovoru Agencije za javne nabavke FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.