open-navfaktor-logo
search
Objavljena knjiga
Ministarstvo odbrane Srbije ponovo napada: "U BiH je stvoren najveći islamistički pokret u Evropi"
Objašnjava Galijašević da je BiH danas "najveći sigurnosni problem Zapadnog Balkana i cijelog evropskog kontinenta jer ekstremistička hobotnica u ovoj zemlji raspolaže sa više od 5.000 radikalnih islamista koji predstavljaju stalni izvor terorističkih prijetnji"
12.11.2019. u 13:39
get url
text
Promocija knjige Dževada Galijaševića

Zvanične institucije Republike Srbije vode agresivnu kampanju protiv Bosne i Hercegovine. Pored revidiranja historijskih činjenica, poput onog u knjizi "Tuzlanska kapija – režirana tragedija", Ministarstvo odbrane Republike Srbije se angažiralo i na promoviranju svoje ideje o BiH kao "neuspješnom projektu" i leglu terorizma, te o Bošnjacima kao nepostojećoj naciji.

Za te je potrebe iskorišten Dževad Galijašević, opskurni samozvani stručnjak za terorizam, čiju je novu knjigu "Zemlja beznađa: Bosna i Bošnjaci između juče i sutra" nedavno objavio Medija centar Odbrana, izdavačka kuća Ministarstva odbrane Republike Srbije, koja se "proslavila" objavljivanjem knjiga osuđenih ratnih zločinaca i njihovim glorificiranjem.

VEZANI TEKST - Knjiga generala Brankovića je ponovno granatiranje Tuzle

Urednik nove Galijaševićeve knjige je Miroslav Toholj, ministar informiranja u Vladi RS-a od 1993. do 1995. godine, veliki "fan" ratnih zločinaca i poznati teoretičar zavjera. Na nešto više od 480 strana Galijašević, između ostalog, u isključivo pozitivnom kontekstu ističe politiku Srbije, srpskog naroda u BiH, ali i veze sa Rusijom. Srbi na ovim prostorima, ocijenio je Galijašević, samo brane pravo na opstanak i identitet, a u toj su borbi "uvijek bili uspješni kada je iza njih stajala bratska Rusija i veliki ruski narod".

- Svaki Srbin je bio živi podsjetnik konvertitima šta su nekada bili – piše Galijašević iznoseći svoje viđenje historijskog razvoja naroda sa ovih prostora.

Josip Broz Tito je, navodi Galijašević, "islamizovano stanovništvo" dekretom iz vjerske grupe preveo u naciju, a današnje zalaganje za građansku BiH i princip "jedan čovjek – jedan glas" u praksi znači, ocijenio je, "stvaranje unitarne države po mjeri Islamske deklaracije Alije Izetbegovića, to jest islamske republike BiH".

Ima Galijašević i svoje viđenje početka rata, a odgovornost fakturiše SDA-u, "vjerskom pokretu koji sebe naziva strankom".

- Danas taj radikalni pokret sarađuje sa svim poznatim vjerskim grupama i organizacijama u svijetu. On ideološki i logistički podržava i sponzorira najveće svjetske terorističke organizacije (Al Qaidu, Islamsku državu – DAEŠ, Front al Nusra, Hamas, Lashkar e Taibah, Boko Haram…, čak i šiitski Hezbolah) – piše u knjizi.

Srbi u BiH se, tvrdi Galijašević, grčevito drže Dejtonskog sporazuma i očuvanja RS-a, "njegove institucionalne i ustavne sposobnosti da ih zaštiti od unitarnih i islamističkih tendencija, ali i mržnje zapadnih zemalja inspirisane svojim porazima i ulogom pobjedničke srpske vojske u dva svjetska rata".

"Rat u BiH i globalizacija ideje islamske države" posebno je poglavlje Galijaševiće knjige, u kojem piše da je Alija Izetbegović "htio rat i pripremao se za njega". Zločini su, dodaje, činjeni na svim stranama, a broj haških presuda, koji je dominantno na srpskoj strani, posljedica je "agresivne propagande". Negiranje genocida u Srebrenici i ostalih zločina počinjenih nad nesrbima Galijašević, očekivano, negira, te istovremeno tvrdi da su zločini dominantno pravljeni nad srpskim narodom. Negiranje odgovornosti Vojske RS-a za masakr na Tuzlanskoj kapiji također je dio ove knjige.

Bivši lider Al Qaide Osama bin Laden je, piše RTRS-ov "ekspert", snažno oblikovao svijest sarajevske čaršije, a zapadne obavještajne službe vode specijalne operacije protiv Srbije i RS-a.

- BiH upravo gori u plamenu paraobavještajnih napada koje Bakir Izetbegović preko ministra sigurnosti Dragana Mektića vodi protiv Tužilaštva i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, to jest protiv vršioca dužnosti glavne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić – piše Galijašević.

Posebnu pažnju posvećuje Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH i njenom direktoru Osmanu Mehmedagiću, čiji se rad, sudeći prema javnim istupima, nikako ne sviđa Galijaševiću i njegovim mentorima i finansijerima. Svi koji ne govore o BiH kao "terorističkom leglu", pa čak i oni iz Beograda, su, tvrdi ovaj Dodikov "ekspert", pod utjecajem Bakira Izetbegovića, a povratnici sa ratišta u Siriji i Iraku su "prijetnja po RS, njegove institucije i lidere, ali i srpski narod u cjelini".

- Više nego ikada, prijetnja terorističkim udarima je realna i očekivana. Bakir Izetbegović je u potpunosti stavio pod kontrolu Obavještajno-sigurnosnu agenciju i sa njom je premrežio institucije i društvo u cjelini. Aktivnostima ove "muslimanske milicije" i "bosanske Al Qaide" odvlači se pažnja od grupisanja i borbenih treninga koje radikalni islamisti svakodnevno preduzimaju pripremajući se za budući sukob koji će sami izazvati. Zapadne zemlje očito podržavaju Bakira i SDA u tim antiustavnim aktivnostima, sugerirajući javnosti da ne postoji nikakav antagonizam između SAD-a, EU-a, NATO-a i Al Qaide ili Islamske države, te da je jasno kako su oni saveznici – piše Galijašević.

Dodaje da je BiH danas "najveći sigurnosni problem Zapadnog Balkana i cijelog evropskog kontinenta jer ekstremistička hobotnica u ovoj zemlji raspolaže sa više od 5.000 radikalnih islamista koji predstavljaju stalni izvor terorističkih prijetnji".

- Iako su ova lica poznata sigurnosnim agencijama u BiH, oni su ovdje do sada bili zaštićeni u svakom smislu, tako da su nesmetano stvorili najveći islamistički pokret u Evropi, sa više od 100.000 pripadnika, poznat pod nazivom "vehabijski pokret" – piše u knjizi koju je objavilo Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Kao dio svjetske i "islamističke zavjere" protiv RS-a i Srba Galijašević identificira i portal Faktor, te ističe kako on i njemu slični odbijaju "gledati kako se klanja po Sarajevu pred sitnim špijunskim dušama iz Al Jazeere, Anadolije i Faktora".

Izdvojene konstrukcije su samo dio sadržaja kojeg je Galijašević pretočio u ovaj propagandni pamflet, koji sam po sebi ne bi zasluživao bilo kakvu pažnju, da iza njegovog objavljivanja i distribucije ne stoji Ministarstvo odbrane Republike Srbije, što jasno govori o politici istočnih komšija prema BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.