Utorak, 05.03.2024.
h

Ministarstvo obrazovanja KS: Nastava u osnovnim i srednjim školama bit će skraćena

Nastava će u utorak zbog povećanog zagađenja zraka u školama na području Kantona Sarajevo trajati do 17 sati, a vannastavne aktivnosti se neće realizirati uopće, saopćeno je iz Pres-službe Vlade KS.

Istaknuto je da će se djeci sa zdravstvenim smetnjama omogućiti odsustvovanje sa nastave, a slobodno vrijeme između časova učenici neće provoditi na otvorenim školskim prostorima.

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS ističu da je važećim zakonima iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja propisano da se odgojno-obrazovni rad smije prekidati samo u slučaju elementarne nepogode, epidemije ili sličnih opravdanih razloga.

Prema informacijama Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša proglašena je epizoda uzbune, koja zahtijeva poduzimanje mjera propisanih Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

Kako su trenutne vrijednosti parametara, značajnih za utvrđivanje stepena zagađenosti zraka povećane na nivo koji zahtijeva mjere iz proglašene epizode uzbune, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade odlučilo je da se nastava u osnovnim i srednjim školama KS neće obustavljati.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Najnovije Najčitanije Na vrh