open-navfaktor-logo
search
Poboljšanje uslova
Ministar Vranić: Danas izdajem novu naredbu za KS, svi ćemo preuzeti teret borbe sa koronom
Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, kazao je da će danas izdati novu naredbu, a koja će se odnositi na mobilizaciju zdravstvenog kadra uključujući i privatni sektor.
17.03.2021. u 10:25
get url
text

- Danas ću izdati naredbu o mobilizaciji svog zdravstvenog kadra, uključujući i privatni sektor. Svi ćemo morati preuzeti teret borbe, da to ne budu samo domovi zdravlja, Opća bolnica i KCUS – kazao je Vranić za TVSA, dodajući kako će ova naredba poboljšati uvjete za pacijente.

Vranić je poručio i to da u Kantonu Sarajevo ima dovoljno kisika za zdravstvene ustanove.

- Problem je da se mora racionalnije koristiti kisik, mora se bolje kontrolisati. Treba izvršiti inspekciju instalacija, da vidimo mogu li to podnijeti. Zdravstvene ustanove moraju odrediti nabavljanje kisika, napraviti procjenu potrošnje i obnavljanja njihovih zaliha. Ako ne mogu sami, onda će se potruditi Vlada KS. Potrošnja kisika je enormna u Evropi, a samo je firma Messer ovlaštena za punjenje – naveo je Vranić.

Kazao je da u ovim momentima niko ne smije stvarati paniku, pogotovo ne oni koji su na čelu zdravstvenih ustanova.

- Jer ako ljekari počnu ulaziti u paniku, imamo problem sa liječenjem – kazao je ministar.

Istakao je i da je riješen problem sa naplatom poziva prema Covid call centrima, te da su pozivi od sada besplatni za sve građane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.