open-navfaktor-logo
search
Veliki pad prihoda
Ministar Smajlović: U Veterinarski zavod TK ide budžetska inspekcija, za šest mjeseci minus od 230 hiljada KM
Rebalansom kantonalnog budžeta Veterinarskom zavodu Tuzlanskog kantona (TK) dodijeljeno je 100.000,00 KM za nabavku opreme i unapređenje rada. Razlog je veoma loše poslovanje ove javne ustanove, posebno u ovoj godini.
14.10.2021. u 09:28
get url
text
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Vahidin Smajlović
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Vahidin Smajlović

- Izvještaj o poslovanju Veterinarskog zavoda TK za prošlu godinu nije usvojen zbog negativnog poslovanja, odnosno ostvarenog minusa od 160 hiljada KM. Pad prihoda počeo je od 2017. godine, a 2019. godine gubitak je bio 34 hiljade KM. U prvih šest mjeseci tekuće godine, prema informacijama koje smo dobili od privremenog Upravnog odbora, gubitak iznosi 230 hiljada KM - kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Vahidin Smajlović.

Glavni razlog za ovakav finansijski rezultat je pad prihoda, kaže ministar Smajlović jer u broju zaposlenih i njihovim primanjima nema značajnijih odstupanja.

- Evidentno je da imamo smanjenje stočnog fonda i tu je manja mogućnost zarade. Međutim, utvrđeno je da menadžment nije obilazio teren, tražio klijente. Istovremeno osnovane su nove privatne laboratorije i pojavila se konkurencija - pojašnjava Smajlović.

Zbog lošeg poslovanja smijenjeni su direktor i Upravni odbor, a od izdvojenih 100 hiljada KM trebala bi biti opremljena laboratorija za kontrolu hemijske ispravnosti hrane i kontrolu residua. Od novca Zavoda trebalo bi finansirati akreditaciju novih metoda, s ciljem kompletiranja usluga.

- Evidentan je gubitak tržišta, ali i nepoduzimanje mjera da se to prevaziđe. Vlada TK je odlučila da se u Veterinarski zavod uputi budžetska inspekcija, a Upravni odbor trebao bi poduzeti aktivnosti na prevazilaženju ove situacije - kaže ministar Smajlović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.