open-navfaktor-logo
search
Mapa sve jasnija
Ministar kosovskog MUP-a podijelio snimke naoružane srpske grupe u Banjskoj
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla podijelio je na društvenim mrežama snimke dronom na kojima se može vidjeti naoružana srpska grupa od tridesetak ljudi koji su se 24. septembra sukobili s policijom u Banjskoj, na sjeveru zemlje.
26.09.2023. u 15:06
get url
text

- Ovaj na snimcima ispod je Milan Radojčić, potpredsjednik Srpske liste, kao i dio crne liste SAD-a i Velike Britanije. Glavni kriminalac Radojčić bio je vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policijski službenik Afrim Bunjaku. Ovo je još jedno svjedočenje o njegovoj terorističkoj aktivnosti protiv Republike Kosovo. Potpredsjednik Lista Srba (LS) je vođa terorističkog napada i terorističke grupe - naveo je Svecla na zvaničnom nalogu na Facebooku.

Dalje je naveo da je mapa terorističkog napada svakim danom sve jasnija.

- Aleksandar Vučić preko Srpske liste, a ovi preko svog potpredsjednika Radojčića, preduzeli su terorističke akcije protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo pokušavajući da destabilizuju našu Republiku. Dakle LS svoje učešće na Kosovu vidi samo na teroristički način. Nisu uspjeli - naveo je Svecla.

U Banjskoj, na sjeveru Kosova, gdje većinski žive Srbi, 24. septembra ujutro u pucanju naoružanih Srba koji su blokirali cestu poginuo je jedan kosovski policajac, dok je jedan povrijeđen.

Kosovski premijer Albin Kurti objavio je da je do zuba naoružana grupa od oko 30 ljudi, koje je opisao kao profesionalnu terorističku/kriminalnu strukturu, napala kosovsku policiju i smatra Srbiju odgovornom za incident.

Naoružanu grupu, koja se sklonila u manastir Banjska i njegovu okolinu, opkolila je kosovska policija, a sukobi su nastavljeni na tom području tokom dana.

Ministar Svecla rekao je da su u akciji u Banjskoj ubijena najmanje tri napadača, a privedeno je šest osoba, među kojima su dva napadača i četiri osobe koje su radiovezom podržavale napad.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da su incident u kojem je poginuo jedan kosovski policajac počinili kosovski Srbi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.