open-navfaktor-logo
search
Neslaganje s Netanyahuom
Ministar Ben-Gvir želi ukinuti politiku vraćanja tijela ubijenih Palestinaca
Krajnje desni ministar nacionalne sigurnosti Izraela Itamar Ben-Gvir je pozvao izraelsku vladu da prekine praksu vraćanja tijela ubijenih Palestinaca optuženih za izvođenje napada na Izrael. 
08.05.2023. u 10:37
get url
text

Ben-Gvir se odlučio na ovaj potez kratko nakon što je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao da zadržavanje tijela nema utjecaja na palestinske oružane grupe.

Izraelska vlada je u petak predala tijela tri Palestinca ubijena u razmjeni vatre s izraelskim snagama na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ben-Gvir je u izjavi odluku vlade ocijenio velikom greškom koja će imati ozbiljne posljedice.

- Još nije kasno da vodimo snažnu i ofanzivnu sigurnosnu politiku - rekao je Ben-Gvir.

U nedjelju je Ben-Gvir bojkotovao sedmični sastanak kabineta u znak protesta zbog vladinih odluka. To je posljednje u nizu neslaganja krajnje desnog ministra i premijera Izraela Benjamina Netanyahua.

Ben-Gvir je u četvrtak najavio da šest zastupnika njegove stranke u Knessetu neće glasati za vladine odluke zbog neslaganja s njenim potezima. Posebno je bio ljut zbog, prema njegovom mišljenju, slabog odgovora izraelske vojske na raketnu paljbu iz Gaze nakon smrti zatvorenika Khadera Adnana, koji je štrajkovao glađu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.