Petak, 27.05.2022.
h

Milorad Dodik u sankcije "uložio" više miliona budžetskog novca

Nije poznato da li će predstojeći vikend Milorad Dodik dočekati u svom laktaškom imanju, ili možda u vili na Dedinju, ali je sigurno da neće njihati kukovima uz muziku na nekoj od vašingtonskih ceremonija povodom inauguracije Donalda Trumpa. Predsjednik Republike Srpske (RS) je, kako bi iskoristio jednu od nekoliko kupljenih ulaznica, zatražio vizu od Ambasade SAD-a u Sarajevu, a zauzvrat je od te zemlje dobio sankcije.

Izrečene sankcije će itekako utjecati na Dodika u političkom i ekonomskom smislu. Utjecat će i na njegov SNSD, ali i sve stanovnike RS-a. Međutim, najviše suza zbog ove odluke američke administracije se sigurno prolilo u sjedištima tamošnjih lobističkih firmi, koje su u godinama za nama značajan dio svog profita bazirale upravo na budžetskim sredstvima RS-a, koje je Dodik nemilice uplaćivao na njihove račune. Izrečena sankcija dovoljno govori o efektima lobiranja u korist RS-a, a milioni izdvojeni iz opustošenog budžeta RS-a su odletjeli u zrak.

Dug spisak lobističkih firmi

Posljednji trzaj jedne od Dodikovih lobističkih firmi smo imali priliku vidjeti prije nekoliko dana, kada je firma "Picard Kentz & Rowe" uputila dopis povodom pritisaka američkih zvaničnika na predsjednika RS-a. Kritikovali su iz ove vašingtonske lobističke firme ambasadoricu Maureen Cormack i zamjenika pomoćnika državnog sekretara Hoyta Yeeja zbog "miješanja u unutrašnje poslove države". Uprkos podugačkom dopisu, njegov sadržaj, a očigledno i učinak, definitivno ne opravdavaju investiciju od 90.000 dolara mjesečno, koliko Vlada RS-a uplaćuje toj firmi. Samo u prvoj polovini 2011. godine je Vlada RS-a firmi "Picard Kentz & Rowe" uplatila 1,7 miliona dolara, a taj utrošak je djelimično pravdan osnivanjem i održavanjem stranice "bihdaytonproject", promotivne platforme koja "slavi uspjehe" Milorada Dodika i kritikuje rad državnih institucija BiH.

Za usluge lobiranja, koje je u konačnici rezultiralo sankcijama, Vlada RS-a je u proteklih desetak godina potrošila desetke miliona KM. Iako se radi samo o entitetu unutar države, RS je među vodećim finansijerima američkih lobista. Sudeći prema analizi fondacije Sunlight, Vlada RS-a je samo u periodu od 2007. do 2011. godine lobističkim firmama u SAD-u uplatila vrtoglavih 13 miliona dolara. Istovremeno je Federacija BiH u iste svrhe potrošila nula KM. U 2012. godini je RS zauzela četvrto mjesto na listi finansijera američkih lobista, odmah iza Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva i Švicarske. Pripadnost toj listi je manjem bh. entitetu osiguralo izdvajanje 3.908.755 dolara za lobističke usluge u SAD-u. Godinu kasnije je RS završio na skromnijem osmom mjestu, sa "samo" 2,4 miliona dolara uplaćenih u džepove američkih lobista.

Među firmama koje su lobirale u korist RS-a u proteklim godinama je "Quinn Gillespie & Associates LLC", za koju radi nekadašnji prvi zamjenik visokog predstavnika Ralph Johnson, a koji je samo u drugoj polovini 2010. godine potrošio 34.000 dolara na putovanja za Washington, New York, Beč i Beograd, a nije teško pogoditi ko je snosio sve troškove. Naime, ugovorom Vlade RS-a i "Quinn Gillespie & Associates LLC" je manji bh. entitet obavezan da kupuje avionske karte poslovne klase i iznajmljuje hotelske apartmane uposlenicima ove firme. Za objavljivanje "najmanje tri" afirmativna članka je ovoj firmi Vlada RS-a mjesečno uplaćivala 122.600 dolara. Džepove su budžetskim novcem popunili i vlasnici firme "Laurus Group LLC", koja je za 11 mjeseci naplatila 495.000 dolara, ali i firma "Myrmidon Group LLC", koja je inkasirala višemilionski iznos za „privlačenje investitora“ i "promjene percepcije o vodstvu RS-a". "Myrmidon Group" je još na listi lobističkih firmi koje pružaju usluge Vladi RS-a, a na to ime im se uplaćuje mjesečni iznos od 44.965 dolara. Tu je i "Dewey & Leboeuf", koju je Vlada RS-a plaćala 175.000 dolara mjesečno, dok firma nije bankrotirala zbog finansijske krize. Dodik je, sudeći prema dokumentima američkih institucija, firmi "Laurus Group" plaćao 540.000 dolara godišnje za plaće, te 110.000 dolara za "kancelarijske troškove".

Opozicija se pobunila

Opozicija u RS-u je ranije iskazivala interes o epilozima izdvajanja višemilionskih sredstava za lobističke firme u SAD-u. Upit na tu temu je u martu prošle godine na sjednici Narodne skupštine RS-a uputio Branislav Borenović, zatraživši pojašnjenje za šta je u 2015. godini potrošeno 2.964.000 KM po osnovu "rashoda za stručne usluge". Naglasio je Borenović da sredstva namijenjena za te svrhe u 2016. godini iznose 3.920.000 KM, te da od 2010. do marta 2016. ta izdvajanja, prema njegovim informacijama, iznose 27 miliona KM.

- Bilo bi dobro da nam date informaciju o tome koliko su sredstava iz budžeta RS-a dobile sljedeće konsultantske kuće: The Laurus Consulting Group, Picard Kentz & Rowe, The Myrmidon Group LLC, Innovative Global Initiative and Solutions LLC, Quinn Gillespie and Associates, Dewey and LeBouef – dodao je Borenović.

U odgovoru Vlade RS-a, pored pravdanja svrhe finansiranja lobističkih firmi, nisu navedeni konkretni iznosi, pravdajući to Zakonom o zaštiti tajnih podataka, ali je navedena konstatacija da su ti troškovi u posljednjim godinama "racionalizirani".

Republika Srpska je otvorila i osam predstavništava širom svijeta, a onim u SAD-u rukovodi Obrad Kesić. O njegovim diplomatskim sposobnostima mogu posvjedočiti i sankcije koje su inicirale ovaj tekst, a Vlada RS-a za troškove predstavništva u Washingtonu mjesečno izdvaja 30.000 dolara. Da li će i ko će odgovarati zbog uzaludnog utroška višemilionskih budžetskih sredstava, u vremenu u kojem je bh. entitet RS grcao u dugovima, pitanje je na koje bi odgovor trebale dati nadležne pravosudne institicije.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh