open-navfaktor-logo
search
Prilika za Srbiju
Milanović čestitao Vučiću i Orbanu "uprkos izobličenjima u demokratiji"
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović čestitao je u ponedjeljak izbornim pobjednicima u Srbiji i Mađarskoj "uprkos deformacijama demokratije".
04.04.2022. u 12:40
get url
text

- To je izbor njihovih stanovnika - kazao je Milanović, javlja Hina.

Istaknuo je i da u odnosima s drugim državama ne treba docirati o unutrašnjim pitanjima poput toga kakve će ko razrede imati u školama u Varšavi i Budimpešti, šta će učiti djecu...

- To je njihova stvar, tako je. Rasturit ćemo EU ako ćemo se previše baviti kosmopolitskim moraliziranjem - poručio je Milanović.

Milanović je kazao i da je trenutna situacija prilika za Srbiju da se konačno opredijeli i odluči pripada li Zapadu.

- Srbija mora odlučiti gdje je. Srbija je članica Partnerstva za mir, a ne Varšavskog pakta - istaknuo je Milanović, dodavši da ona održava vojne vježbe za Zapadom i dobija vojnu pomoć, dok je priča o velikom prijateljstvu s Rusijom "kolektivna deluzija".

Milanović je u svom uvodnom govoru na Hrvatsko-američkom forumu povodom 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa kazao kako liberalno-demokratske države nikada međusobno ne ratuju.

- Iskustvo pokazuje da nikada nisu zaratile istinski liberalno-demokratske države, zato što imaju predvidive, dosadne i ograničavajuće sisteme donošenja odluka - kazao je Milanović.

Upitan kasnije o toj izjavi u kontekstu rata u Ukrajini, Milanović je kazao da nijedna od tih država (Ukrajina i Rusija) nije baš demokratska.

- Ni Ukrajina nije baš demokratska. Pa nije počela ni pregovore s Evropskom unijom da bi imala neki status - kazao je Milanović, dodavši da se Ukrajina ne može uspoređivati s Hrvatskom i drugim zemljama EU-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.