open-navfaktor-logo
search
Ne haju za moratorij
Mikrokreditne organizacije dižu kamate: Mahmuzić kaže da je to zabranjeno, ako se praksa nastavi, slijede kazne
Od uvođenja moratorija na otplatu kredita, nekoliko mikrokreditnih organizacija u Federaciji Bosne i Hercegovine povećalo je ili uvelo dodatne kamate na kredite svojim klijentima.
28.04.2020. u 22:22
get url
text
get url
text

Kako nam je kazao Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, to je izričito zabranjeno, ali ne postoji zakonska mogućnost da Agencija ograniči kamate u mikrokreditnim organizacijama.

- Imamo puno problema sa mikrokreditnim organizacijama, mnogo više nego sa bankama. Da li zbog nerazumijevanja ili zloupotrebe cijele ove situacije, ali mikrokreditne organizacije naplaćuju neke dodatne kamate koje ne bi trebalo da naplaćuju. Što se tiče banaka, građani nam se uglavnom žale da nisu dobili moratorij na kredit, a trebali su, dok se žalbe koje se tiču na rad mikrokreditnih organizacija uglavnom odnose na kamate. Mi onda provjeravamo šta se desilo – istakao je Mahmuzić.

Dodao je kako je njihova instrukcija prema bankama bila da neće gledati da li su odobrili moratorij nekome kome nisu trebali, ali da će biti pravo rigorozni u slučajevima ako odgoda plaćanja kredita nije odobrena onima kojima je trebala biti.

- U interesu nam je da što više ljudi koji su pogođeni situacijom oko koronavirusa dobiju ove mjere. Prema informacijama koje imamo, mikrokreditne organizacije svojim klijentima daju novi ugovor i po tom novom ugovoru im daju novu kamatu. Mi smo im to zabranili našom odlukom. Međutim, mi nemamo izričitu zakonsku mogućnost da njima ograničimo kamate, što bismo mi kao Agencija vrlo rado uradili, ali na žalost ne možemo – istakao je Mahmuzić.

Prema njegovim riječima, u proceduri je novi zakon o mikrokreditnim organizacijama.

- Nadam se da će nam biti data mogućnost ograničavanja kamatne stope u mikrokreditnim organizacijama. Mi smo našom odlukom, koja je posebna odluka nastala kao rezultat svega ovoga što se dešava, svim subjektima bankaraskog sistema rekli da moraju dati olakšice svima onima koji su pogođeni i ne smiju mijenjati kamatnu stopu. Oni to sada rade. Zbog toga čak razmatramo mogućnost uvođenja punog moratorija u mikrokreditnom sektoru samo ako se ovakva praksa nastavi. Direktno komuniciramo s njima i skrećemo im pažnju, čak ćemo ići i sa kažnjavanjem ako se ovakva praksa nastavi – naglasio je.

Agencija za bankarstvo FBiH već je u nekoliko navrata reagirala po žalbama građana i od mikrokreditnih organizacija tražila očitovanje.

- Tražili smo da se ugovori koji su potpisani, čak i ako je klijent dao saglasnost, ponište i da se sve vrati na stanje koje je bilo. Ukoliko to ne ispoštuju, ide kazna za odgovorno lice i za mikrokreditnu organizaciju. Mi generalno nemamo mogućnost regulisanja kamatnih stopa u mikrokreditnom sektoru, a ovo su sada vanredne okolnosti – zaključio je Mahmuzić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.