open-navfaktor-logo
search
Borba za pozicije
Mijatović najavio Nikšićevu kandidaturu za Predsjedništvo BiH, šta će biti sa Bećirovićem
Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Vojin Mijatović gostujući sinoć na Face TV-u izjavio je kako predsjednik SDP-a Nermin Nikšić treba da izađe s kandidaturom za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.
15.05.2021. u 13:54
get url
text

Mijatović smatra da Nikšić jedini ima kredibilitet da bude prihvaćen u oba entiteta. Bude li to zaista tako, to će biti prvi put poslije rata da SDP na izborima kandiduje svoga predsjednika za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Očito je da Nikšić za ovu poziciju računa na podršku "Trojke", a time bi u drugi plan bio gurnut Denis Bećirović, koji je bio kandidat SDP-a na prethodnim izborima, 2018. godine, za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Nakon sinoćnjeg istupa Mijatovića, već se spekuliše o (mogućim) previranjima u SDP-u, te se nagađa o sudbini Bećirovića u toj partiji. Bećirović je, podsjetimo, na izborima 2018. godine osvojio nešto više od 194.000 glasova, ali mu to nije bilo dovoljno da osvoji mandat u Predsjedništvu BiH u konkurenciji Šefika Džaferovića.

Valja spomenuti i da je Bećirović nedavno iznio prijedlog o formiranju pokreta za zaštitu države Bosne i Hercegovine u kome bi bile i vladajuće i opozicione stranke. Na to su reagirali iz SDA ističući da je SDA i nakon Općih izbora 2018. pozvala sve probosanske stranke na formiranje širokog patriotskog bloka na državnom nivou, ali je njihov prijedlog, kako su istakli iz SDA, odbio SDP.

Mijatović je oštro u medijima napao taj prijedlog Bećirovića, poručivši kako je pomislio da je "Bećirović već u Banjoj Luci i hapsi Dodika". Evidentno je da u SDP-u tinja tihi "rat" između Mijatovića, koji je blizak Nikšiću, i Bećirovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.