open-navfaktor-logo
search
Zastupnik EPP-a
Michael Galer u Evropskom parlamentu: Dodikovi postupci zvone na uzbunu, poduzmimo korake na vrijeme
Michael Gahler, zastupnik EPP-a u Evropskom parlamentu, upitao je danas zbog čega problem u Bosni i Hercegovini nije bio tema sjednice i kazao kako postupci Milorada Dodika pale "zvona za uzbunu".
21.10.2021. u 13:19
get url
text

Evropski parlament održao je danas plenarnu sjednicu na kojoj je raspravljao i o Zapadnom Balakanu.

Gahler je apelovao da se poduzmu koraci kako bi se "vodstvo RS-a dovelo pameti".

- Pitanje pristupanja RS-a i ono što radi Milorad Dodik zaista pali zvona za uzbunu. Iduće sedmice je u RS-u predviđen neviđen, neustavan i nasilan potez protiv Dejtonskog sporazuma sa potencijalom da stvori odluke prekidanja miroljubivog procesa na Zapadnom Balkanu. Pozivam predsjednika EU-a da se donese zajednička odluka koja proglašava taj postupak nezakonitim - rekao je Gahler.

Istaknuo je kako "OHR i EU moraju iskoristiti sav utjecaj kao i povlastice koje OHR nudi kako bi se vodstvo RS-a dovelo pameti".

- Pitam se koje mjere, osim uklanjanja odgovornih predviđaju kao način da se sačuva teritorijalni integritet BiH i mir u toj regiji? Znate li šta će se dogoditi ako dopustimo da Dodik proglasi nezavisnost? Putin će ga priznati, tu se će revanširati za Kosovo i vjerovatno da se takvi koraci već pripremaju u Rusiji. Ne smijemo dopustiti da se to dogodi. Moramo reagirati na vrijeme i kako treba - upozorio je Gahler.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.