Međunarodni dan borbe protiv raka: Limfedem je "vodeća" propratna bolest onkoloških pacijenata

Objavljeno: 02.02.18 u 13:22

U fokusu obilježavanja ovogodišnjeg "Međunarodnog dana borbe protiv raka" je upoznavanje javnosti s dodatnim problemima s kojim se susreću onkološki pacijenti i to posebno s problemom limfedema, kazala je danas v.d. predsjednica "Renesanse" Senka Fejzović.

Liječenje limfedema mora biti pod okriljem Zavoda zdravstvenog osiguranja
Liječenje limfedema mora biti pod okriljem Zavoda zdravstvenog osiguranja

Istakla je da limfedem, kao komplikacija nakon liječenja karcinoma različitih lokalizacija i tkivnih struktura, znatno narušava kvalitet života pacijenta s ovom bolešću.

Kazala je da je limfedem teško, hronično, progresivno, dugotrajno i neizlječivo oboljenje.

Njihovi zahtjevi su poboljšanje kvaliteta života i pružanje usluga pacijentima, kojima je bolest donijela dodatne komplikacije.

- Problem limfedema se javlja kod većeg broja pacijenata operisanih od malignih oboljenja i nama je, pored problema limfedema, vrlo važna psihološka pomoć pacijentima. Apeliramo da se liječenje limfedema stavi na listu zdravstvenih usluga, koje se liječe u domovima zdravlja. Smatramo da ova usluga mora biti pravovremena i kvalitetna  - kazala je Fejzović.

Aktivnosti Udruženja "Renesansa" usmjerene su na to da liječenje limfedema bude na listi Zavoda za zdravstveno osiguranje, kao što je u zemljama u okruženju, pa čak i u Republici Srpskoj.

Zamjenica ministrice Kantona Sarajevo Edina Stević kazala je da Ministarstvo radi na revidiranju prava osiguranika na medicinska sredstva u okviru kojih je već predviđeno "sve" za liječenja limfedema.

Onkološka pacijentica Belma Kalajdžisalihović objasnila je da je limfedem progresivno oticanje međućelijskog tkiva, određenog dijela tijela, najčešće jednog, ali i više ekstremiteta; trupa, glave, genitalija, gde se u međućelijskom prostoru nagomilava limfa, jer ne može da se odlije limfnom niti venskom cirkulacijom.