Međunarodni dan borbe protiv raka: Limfedem je "vodeća" propratna bolest onkoloških pacijenata

objavljeno: 02.02.2018. u 13:22

U fokusu obilježavanja ovogodišnjeg "Međunarodnog dana borbe protiv raka" je upoznavanje javnosti s dodatnim problemima s kojim se susreću onkološki pacijenti i to posebno s problemom limfedema, kazala je danas v.d. predsjednica "Renesanse" Senka Fejzović.

Istakla je da limfedem, kao komplikacija nakon liječenja karcinoma različitih lokalizacija i tkivnih struktura, znatno narušava kvalitet života pacijenta s ovom bolešću.

Kazala je da je limfedem teško, hronično, progresivno, dugotrajno i neizlječivo oboljenje.

Njihovi zahtjevi su poboljšanje kvaliteta života i pružanje usluga pacijentima, kojima je bolest donijela dodatne komplikacije.

- Problem limfedema se javlja kod većeg broja pacijenata operisanih od malignih oboljenja i nama je, pored problema limfedema, vrlo važna psihološka pomoć pacijentima. Apeliramo da se liječenje limfedema stavi na listu zdravstvenih usluga, koje se liječe u domovima zdravlja. Smatramo da ova usluga mora biti pravovremena i kvalitetna  - kazala je Fejzović.

Aktivnosti Udruženja "Renesansa" usmjerene su na to da liječenje limfedema bude na listi Zavoda za zdravstveno osiguranje, kao što je u zemljama u okruženju, pa čak i u Republici Srpskoj.

Zamjenica ministrice Kantona Sarajevo Edina Stević kazala je da Ministarstvo radi na revidiranju prava osiguranika na medicinska sredstva u okviru kojih je već predviđeno "sve" za liječenja limfedema.

Onkološka pacijentica Belma Kalajdžisalihović objasnila je da je limfedem progresivno oticanje međućelijskog tkiva, određenog dijela tijela, najčešće jednog, ali i više ekstremiteta; trupa, glave, genitalija, gde se u međućelijskom prostoru nagomilava limfa, jer ne može da se odlije limfnom niti venskom cirkulacijom.