Mesiću priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva", odlučeno i o drugim priznanjima

objavljeno: 28.02.2018. u 12:26

Gradski vijećnici Grada Sarajeva usvojili su danas na sjednici Odluku o dodjeli priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva" bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Grada Sarajeva Velija Katica pojasnio je da je tu Odluku predložio gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka u skladu s propisima te da Mesić ispunjava sve uvjete za priznanje.

Vijećnike Naše stranke i Demokratske fronte interesirala je procedura usvajanja Prijedloga odluke za dodjelu priznanja Počasnog građanina Sarajeva. Istakli su da je Mesić jučer medijima kazao da je zbog politike odbio to priznanje, budući da je bio drugi izbor, umjesto turskog nobelovca Orhana Pamuka. Također su insistirali da se ta tačka dnevnog reda povuče sa sjednice.  

Međutim Katica je naglasio da nagrada još nije dodijeljena Mesiću te da mu nije jasno kako je saznao za nagradu.

- Mesić prema svim kriterijima zaslužuje ovo priznanje. Nikome nije oduzeta nagrada i dodijeljena Mesiću. Mi samo poštujemo proceduru - naglasio je Katica.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić poručio je da je glavno pitanje da li Mesić zaslužuje nagradu ili ne. Istakao je da nagrada Počasnog građanina nije nagrada za životno djelo te da se Komisija ne smije koristiti u dnevno-političke svrhe.

- Niko nije oduzeo nagradu Orhanu Pamuku i niko ne spori njegovo djelo. Iako je svjetski poznat pisac i nobelovac, u obrazloženju se nije moglo navesti šta je Pamuk napisao i uradio za Sarajevo - istaknuo je Gavrić.

Gradski vijećnici Grada Sarajeva usvojili su na sjednici i odluke o dodjeli priznanja "Plaketa Grada Sarajeva" Vladi Ragužu, prof. dr. Kurtu Kalcheru i Kulturnom centru Kralj Fahd te nagrade "Graham Bamford" Kenanu Ćubari i Irhanu Foči.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Grada Sarajeva Velija Katica kazao je da je Komisija razmatrala prijedloge te zaključila da postoji dovoljno argumenata da predloženi dobiju nagrade.