- Pozivam simpatizere i članstvo ovih stranaka da izvrše pritisak na svoje izabrane zastupnike jer put prepuštanja Ustavnog suda kontroli HDZ-a i Dragana Čovića je put katastrofe za cijelu državu. 

VEZANI TEKST - Bošković: Postoje nedoumice kako završiti izbor za sudiju Ustavnog suda BiH

SDP i Naša stranka će sutra biti odgovorni za posljedice loše odluke. Ovim putem želim podsjetiti i na to da Ustavni sud BiH pred početak agresije van snage nije stavio aktivnosti separatista, teško da bi imali pravni osnov za odbranu Republike BiH. Struktura Ustavnog suda BiH važna je zbog separatističkih prijetnji, jer državi lojalne snage moraju imati na papiru da su upravu - poručio je Mešalić.

Ovdje se, međutim, kako je istaknuo, "postavlja pitanje da li su SDP i NS lojalni državi Bosni i Hercegovini, jer Bošković i HDZ koji to nisu očito odlučuju i govore u njihovo ime". 

- Po svemu sudeći SDP i NS to nisu. U slučaju da HDZ i SNSD budu imali većinu od šest sudija na kraju mandata 2026. godine, vrata secesije Rs i stvaranja trećeg entiteta bit će širom otvorena, i tada će uzaludno pozivati SDP i NS na bilo kakvo državnotvorno djelovanje jer ono nije komplementarno sa snishodljivosti koja ih je uvela u vlast - kazao je Mešalić, saopćeno je iz DF-a.