open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Mešalić: Branili smo Ustav mirnim putem, neće se "Trojka" i HDZ iživljavati
Klub zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije održao je danas konferenciju za novinare u Sarajevu na kojoj su se osvrnuli na vanrednu sjednicu sa četvrtka na petak, a koja je prekinuta dva sata iza ponoći.
07.07.2023. u 14:35
get url
text

VEZANI TEKST - Haotično u Parlamentu FBiH u sitne sate zbog pokušaja da se ipak imenuje Vukoja: Ovo je za hapsa...

Naglasili su kako su jutros do pola tri branili Ustav Bosne i Hercegovine spriječivši da se na nezakonit način izglasa Marin Vukoja za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

- Na vanrednoj sjednici imali smo pokušaj da se u Ustavni sud Bosne i Hercegovine instalira Marin Vukoja na nezakonit način od "Trojke" i HDZ-a gdje bi se pogodovalo najviše Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću. To smo spriječili jer smo utvrdili da su nam poturili papir iz Komisije za izbor i imenovanje, tačnije predsjedavajući Komisije Mladen Bošković (HDZ) je konstatovao da je sastanak komisije održan, a nije.

I želimo demantirati navode "Trojke" kako opozicija nešto opstruira. Ona ne može opstruirati jer Komisiju većinski imaju stranke pozicije - rekao je predsjednik Kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić.

Poručio je da su branili Ustav mirnim putem.

- Zato smo onako burno reagovali štiteći Ustav i Poslovnik i zakone ove države. Bila je namjera nezakonito instaliranje Vukoje. Nastavit ćemo da se odupiremo na demokratski i zakonit način. Ovo je naša država i ne mogu se iživljavati nad građanima - poručio je Mešalić.

Dodao je da, ukoliko bude potrebe, da će podići i krivične prijave. Kazao je kako je bilo i spontanog okupljanja građana sinoć i jutros ispred Parlamenta FBIH.

- Građani su bili pred Parlamentom FBiH. U ponedjeljak 10. jula je rukovodstvo htjelo da zakaže vanrednu sjednicu, rekli smo da ne može jer će mnogi ići na Marš mira. Ovdje se izgleda zakazuju sjednice po željama Dragana Čovića - govori Mešalić.

VEZANI TEKST - Čavalić: Mudra odluka da se prekine sjednica, nadam se da neće opet biti u ponoć ili nekom sličnom terminu

Javnosti se obratila i zastupnica Alma Kratina.

- Jučer smo prisustvovali neviđenoj bahatosti koja ima elemente krivičnog djela. Međutim, sekretar Doma je reagirao kao državni službenik i rekao šta se radi nakon čega je prekinuta sjednica. To je sve trajalo do pola tri ujutro. Ponovo se na silu pokušao odraditi zadatak po nalogu Dragana Čovića, imenovanje Vukoje u Ustavni sud BiH čime bi se dalo legalno oružje Dodiku i Čoviću da rastoče državu. Uspjeli smo se izboriti, pokazati građanima o čemu se radi. Uslijedit će novi napad na ustavni poredak da bi ova antidržavna većina bila u situaciji da obavi što je naumila. Štitimo Ustav i zakone ove zemlje. Zakoni iz elektroenergetske oblasti ponovo su izmasakrirani jer su prihvaćeni amandmani HDZ-a to je na sramotu SDP-u, NIP-u i Našoj stranci - kazala je Kratina.

Hajrudin Žilić je kazao kako su "Trojka" i HDZ onemogućili izmjene zakona o doprinosima i porezu na dohodak čime su spriječili da se radnicima u Federaciji povećaju plaće za 400 KM.

{$galerijaFotografija}

Zastupnik DF-a Dennis Gratz je govoreći o Marinu Vukoji bliskom HDZ-u kojeg "Trojka" podržava kao kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH, naglasio kako nema dana iskustva u sudstvu.

- Svih deset ostalih kandidata premašuje ga po radnom iskustvu. Njegovim izborom za sudiju Ustavnog suda BiH radi se o isporučivanju stručne državne institucije neprijateljima. Uslijedit će novi napad, "Trojka" se neće zaustaviti. Sinoć je bio svojevrstan državni udar. Ovdje se brani Bosna i Hercegovina. Volio bih najaviti potpuno drugačiju politiku prema neprijateljima ove zemlje. Dosta je bilo klimanja glavom. Došla je nova politika. Nećemo dati da nas ponižavaju - poručio je Gratz.

Na konferenciji za novinare članovi Kluba Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH su podsjetili da je "Trojka" sa HDZ-om onemogućila na jučerašnjoj sjednici da se raspravlja o smjeni federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević zbog njenih skandaloznih izjava o rehabilitaciji ratnih zločinaca. 

 

IMG_20230707_141434.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.