open-navfaktor-logo
search
Kraj političke karijere
Merkel izjavila da se neće kandidirati za peti mandat
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je ubistvo Amerikanca Georgea Floyda, čija je smrt pokrenula talas protesta, "grozna stvar" i pozvala na pomirenje.
04.06.2020. u 21:23
get url
text

- Smatram da politika postoji zato da pokuša okupiti ljude i pomiriti ih - kazala je ona kada je upitana o situaciji u Sjedinjenim Državama, prenosi Reuters.

Na novinarski upit o tome da li je američki predsjednik Donald Trump igrao ulogu u podjeli stanovništva u SAD-u, ona je rekla da je njegov politički stil kontroverzan te dodala: "Sarađujem s predsjednicima širom svijeta, među njima je i američki predsjednik. Nadam se da možemo donijeti mir ovoj zemlji."

Odgovarajući na pitanje javne mreže ZDF o mogućoj još jednoj kandidaturi, Merkel je rekla da se "sigurno" neće kandidirati za peti mandat i da je to "čvrsto" odlučila.

Popularnost Angele Merkel, koja je na vlasti od 2005, potaknula je nagađanja o još jednoj kandidaturi iduće godine, premda je kancelarka u više navrata isticala da se neće kandidirati.

Njemačka čelnica, kojoj je 65 godina, među najomiljenijim je političarima zahvaljujući uspješnom upravljanju epidemijom novog koronavirusa u Njemačkoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.