open-navfaktor-logo
search
Ko koga laže
Menadžer priča jedno, Petev drugo: Da li je Kovačević "poželio uspjeh" Zmajevima jer se nada pozivu iz Srbije?
U Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine očito ne može bez skandala.
31.05.2022. u 21:00
get url
text

Ako smo pošteđeni cirkusa oko suđenja na premijerligaškim terenima, uslijedi farsa oko reprezentacije. Istina, već mjesecima svjedočimo mnogim nelogičnostima - od izbora selektora Ivayla Peteva, do njegovog ostanka na klupi uprkos katastrofalnim rezultatima (najgore kvalifikacije otkako postoji reprezentacija BiH).

U mandatu Bugarina Peteva od dresa sa državnim grbom BiH oprostilo se nekoliko iskusnih repezentativaca u najboljim godinama (Edin Višća i Milan Đurić), ostali smo bez Asmira Begovića..., a sada je "sreću Zmajevima" poželio i Vladan Kovačević.

VEZANI TEKST - Petev otkrio da jedan bh. fudbaler nije došao, a ne javlja se ni na pozive

Bivši čuvar mreže Sarajeva, koji je u netom završenoj sezoni izabran za najboljeg golmana Poljske, nije se pojavio na pripremama A tima za predstojeće izazove u Ligi nacija.

A onda smo čuli dvije priče. Selektor Petev kazao je kako se Kovačević ne javlja na telefon.

- Od svih pozvanih jedino Vladan Kovačević nije tu. Ne znam zbog čega, nije mi se javio. Svako stoji iza svoje odluke - rekao je Petev na prvom obraćanju medijima.

Uslijedio je odgovor iz Kovačevićeve agencije, a menadžer bivšeg golmana Bordo tima tvrdi kako se mladi golman nije ni trebao naći na spisku.

VEZANI TEKST - Asmir Begović nazvao kriminalcima Vicu Zeljkovića, Misimovića i Peteva

- Pošto našu struku shvatamo jako ozbiljno, pravovremeno smo informisali Vicu Zeljkovića, predsjednika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, kao i selektora Ivayla Peteva, da je Vladan Kovačević odlučio ne odazvati se pozivu reprezentacije Bosne i Hercegovine - poručio je menadžer uz opasku kako je "Vladan prirodni Srbin", da bi mu poziv iz Beograda bio nagrada, ali da nije stigao na njegovu adresu.

Osim što je čudno da su iz agencije informisali predsjednika Saveza da se Kovačević ne želi odazvati na poziv, simptomatična je poruka sa kraja saopćenja, u kojoj golman Rakowa i njegova agencija "reprezentaciji BiH žele puno uspjeha u budućnosti".

Da li su ovom porukom poručili da Kovačevića više nećemo gledati u dresu sa državnim grbom BiH ili je to svojevrstan pritisak na selektora da ga mora uvrstiti u startnu postavu?

Kovačević je u sezoni iza nas branio sjajno, ali je dugo bio u nemilosti selektora Peteva. Bugarin je ignorisao sjajne odbrane u Poljskoj, a pozvao ga je tek u martu ove godine za prijateljske utakmice protiv Gruzije i Luksemburga. No i tada je ostao bez minutaže (navodno pred drugi martovski duel, onaj protiv Luksemburga, imao je virozu).

VEZANI TEKST - Petev odlučio: Golman Borca pozvan među Zmajeve

S obzirom na to da nije debitovao za A tim, Kovačević može promijeniti sportsko državljanstvo, što znači da može zaigrati i za Srbiju. Naravno, ukoliko dobije poziv iz Beograda...

Ipak, pitanje je da li Kovačević u ovom trenutku ima mjesta u reprezentaciji Srbije i da li će ga imati narednih godina. Predrag Rajković, prvi golman Orlova, ima 26 godina, relativno je mlad i još dugo vremena će biti "jedinica".

Osim njega, selektor Dragan Piksi Stojković za predstojeće mečeve Lige nacija pozvao je i Marka Dmitrovića (30 godina, Sevilla), Vanju Milinkovića Savića (25, Torino), te Marka Ilića (24, Kortrijk). Tu je i Mile Svilar (22, Benfica), a u takvoj konstelaciji snaga Kovačević bi bio tek šesti izbor...

Pokušali smo kontaktirati Kovačevića, ali se nije javljao na naše pozive, kako na poljski, tako i na bh. broj. U međuvremenu iz FSBiH je stigla potvrda onoga što su znale i ptice na grani - umjesto Kovačevića pozvan je Nikola Ćetković, golman banjalučkog Borca.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.