open-navfaktor-logo
search
Privatni objekti
Mektić: Vlasti USK predlažu Medeno Polje za migrante, a vlasnik je isti kao i Sedre, to je biznis
Kakva je logika da uzimamo od privatnika dva objekta i da mu plaćamo 80-90.000 eura mjesečno
23.10.2019. u 12:56
get url
text

-Ovo nije velika kriza, pogotovo kada se uzme 2015. godina. U svim našim susjednim zemljama to nije poseban problem, ali ovdje u BiH to predstavlja neku vrstu nerješivog problema, zato što smo mi država koja funkcionira na bazi konsenzusa i koordinacije - rekao je to ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o migrantskoj krizi. 

-Mi nismo u stanju da se nosimo ni sa jednom ozbiljnom krizom. Imamo problem što nam migranti ulaze na istočnom dijelu granice. To su nezakonite migracije, nezakonti migranti, koji prolaze granicu uz jako puno naših slabosti... I bez obzira na to što su ušli nelegalno na njih se odnosi konvencija po kojoj ih moramo zaštiti. Oko 95 posto njih koji iskažu namjeru za azil, samo pet posto i podnese zahtjev. Ali ni jedan slučaj nije riješen jer oni idu dalje - kazao je Mektić.

Kazao je da za nekoliko hiljada migranata u BiH, kojih je najviše u Unsko-sanskom kantonu (USK), treba osigurati sve humanitarne uvjete.

Kazao je da je investirano puno novca, više miliona, u osposobljavanje prihvatnih centara u USK. Rekao je da je u funkciji i kamp u kasarni Ušivak, imigrantski centar Delijaš, te Salakovac kod Mostara. 

Govoreći o posjeti delegacije BiH Briselu prije nekoliko mjeseci podsjetio je da je već tada rečeno da EU neće finansirati kamp Vučjak. Tada je dogovoreno da se uspostavi još jedan prihvatni centar u Bihaću te još jedan unutar BiH. 

Mektić je kazao je da suvlasti USK tada obećale da će u roku od 30 dana osigurati tu lokaciju u USK, a da je on na sebe preuzeo obavezu za pronalazak još jedne lokacije u nekom drugom dijelu BiH. Drugi dogovor je bio da se neće ulagati u privatne objekte. 

- Vlasti USK sada meni šalju prijedlog da to bude Medeno Polje. To je privatni objekt, vlasnik je isti kao i vlasnik Sedre. Pa zar je normalno da ulažemo u privatni objekt - pita se Mektić. 

Kazao je da u drugim dijelovima BiH lokalne zajednice odbijaju da migranti budu smješteni u njihovim općinama. Spomenuo je da su bili našli dobru lokaciju u Vogošći, na prostoru nekadašnje kasarne, ali je OV te općine to odbilo, te da su i u Velikoj Kladuši odbili prihvatiti odluku s državnog nivoa. Kazao je da se to dešava u oba entiteta i da jednostavno ne mogu doći do lokacije za prihvatne centre. 

- Dajte da ispoštujemo ono što smo dogovorili u Briselu i neće biti problema. Ima li iko da se urazumi, da nam da napuštenu kasarnu, školu, fabriku... Samo da nije privatni objekt. Kakva je logika da uzimamo od privatnika dva objekta i da mu plaćamo 80-90.000 eura mjesečno. Pa nisu u Briselu ludi da ne znaju da je to biznis - kazao je Mektić.

Prema njegovim riječima, najbolje ne funkcionira ni Operativni štab za pitanje migracija na čijem je čelu, a u kojem su predstavnici raznih nivoa vlasti. Kako je kazao, na terenu se ne sprovodi dogovoreno jer svi imaju i neke druge operativne štabove, pa prema Mektićevim riječima, ne zna se ni koliko ih zapravo ima. 

Požalio se i na saradnju sa lokalnim vlastima, pa je naveo primjer da je na sastanku u Velikoj Kladuši bila kćerka Fikreta Abdića, a na njegovo pitanje u kojoj ulozi, rekli su mu "da se ona pita". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.