Petak, 23.02.2024.
h

Mektić pojasnio za Faktor: Kako i preko koga Dodik pokušava rušiti Vučića

- Milorad Dodik pokušava srušiti Aleksandra Vučića i imam dokaze za to – rečenica je koju je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u više navrata ponovio tokom posljednjih nekoliko dana. Uzimajući u obzir da su predsjednički izbori u Srbiji raspisani prije nekoliko dana, a da je Vučić jedan od kandidata za tu poziciju, razumljivo je da su ovi Mektićevi istupi izazvali i snažne reakcije, naročito u Republici Srpskoj (RS).

Predsjednik RS-a Milorad Dodik, naravno, negira tvrdnje državnog ministra sigurnosti, optužujući ga da pokušava narušiti njegov odnos sa aktuelnim srbijanskim premijerom. S druge strane, Vučićeve reakcije još nema, ali ne zbog toga što sumnja u Mektićeve tvrdnje ili što možda još analizira materijalne dokaze koji su mu dostavljeni, već zbog činjenice da je on tih pokušaja bio svjestan i mnogo prije nego što se ta priča aktuelizirala.

Uloga Fonda strateške kulture

O načinu na koji Dodik pokušava narušiti Vučićevu poziciju, te o reakciji srbijanskog premijera na te pokušaje, Faktor je pisao i ranije, a ključnu ulogu u cijeloj priči ima Fond strateške kulture iz Beograda, organizacija preko koje Rusija, kojoj se baš i ne dopada Vučićev odnos sa Zapadom, nameće svoje stavove u javnosti. Pod direktnom kontrolom Fonda strateške kulture je nekoliko medija i nevladinih organizacija u Srbiji, Crnoj Gori, ali i BiH, putem kojih se gotovo na dnevnoj bazi kritikuje Aleksandar Vučić, a o politici Milorada Dodika se, s druge strane, poslovično govori u superlativima, te se ističe njegova uloga "zaštitnika srpskih interesa u BiH".

- Taj Fond je osnovan kako bi sve to mogli prikazati u nekom institucionalnom smislu, da ne bi ispalo da je to čisto njihova politikantska priča. Pokušali su kroz Fond za stratešku kulturu da uozbilje cijelu tu priču i da na taj način pridaju na važnosti njihovim pričama, te da bi u javnosti stvorili utisak kojim bi se pojačala ta njihova priča da oni imaju snagu vjerodostojnih argumenata. Ustvari je njihov motiv da se najprljavije insinuacije i konstrukcije plasiraju kroz taj Fond i da dobiju određenu formu i određenu snagu – kazao je u razgovoru za Faktor Dragan Mektić.

Iako se Dodikovi ljudi ne navode kao potpisnici tekstova kojima se kritikuje Vučić, njegova uloga u cijeloj priči je neupitna.

- Vodi se jedna izuzetno negativna, ružna i primitivna kampanja iz Kabineta predsjednika Milorada Dodika i na čelu čitave te kampanje stoji njegov glavni savjetnik za medije Pero Simić. Oni su uspostavili jednu paraobavještajnu strukturu i u međusobnoj komunikaciji svih tih koji pripadaju toj strukturi tragaju za mogućnostima i načinima da na najprimitivniji način urušavaju Aleksandra Vučića, a onda da bi to u Srbiji dobilo jednu formu sve provlače kroz Fond i tako stvaraju argumente koji bi trebali kao ići u prilog njihovoj priči. Oni koriste određeni broj pojedinaca i sa prostora RS-a, iz Banje Luke, te iz Beograda. Ja ne govorim o nekim pretpostavkama ili fikcijama već o nečemu što je na određeni način zasnovano na materijalnim činjenicama – tvrdi Mektić.

A da bi ministrove tvrdnje dobile uporište, dovoljno je "baciti pogled" na internet stranicu Fonda strateške kulture i bliskih mu medija iz Srbije, gdje prostor za "analize" dobijaju Dodikovi "eksperti" poput Dževada Galijaševića i Predraga Ćeranića, ili članovi Senata RS-a Nenad Kecmanović i Jelena Guskova, prema kojoj su "samo RS i Dodik prijatelji Rusije na Balkanu". Još u septembru prošle godine je Dodikov "ekspert za terorizam" Dževad Galijašević žestoko kritikovao Vučića u tekstu objavljenom na stranici Fonda.

- Dodik je veliki lider srpskog naroda i svih porobljenih naroda na Balkanu. Da je Aleksandar Vučić slučajno Srbin, sam bi se postidio zbog pohvala koje dobija od dokazanih neprijatelja srpskog naroda i činjenice da je tako jadno postupio prema posljednjoj srpskoj državi, posljednjoj slobodnoj enklavi s druge strane granice na Drini. Da je slučajno Srbin, Vučić nikada ne bi priznao postojanje takve granice – napisao je Galijašević u tekstu "Neprijatelji RS-a ohrabreni kukavičlukom Vlade Srbije".

Na internet stranici Fonda Branko Pavlović, jedan od najvećih branitelja lika i djela Milorada Dodika, u tekstu "Zašto glasati za Vučića?" za srbijanskog premijera piše da "uvijek ide na ruku ekstremnim bošnjačkim političarima" i to na sljedeći način:

- Neprekidnim izostavljanjem kritika na njihov račun, relativizacijom svih napora Srba za očuvanje dejtonske BiH i Srpske u tim okvirima i neprekidnim izvinjavanjem za ratne zločine, preko svake mjere i bez ijednog zahtjeva da se i bošnjačka strana također izvini za svoje ratne zločine nad Srbima. Riječ je također o 100-postotnom kontinuitetu politike prethodne vlasti. Vučić je samo u svom mandatu zadao najjače udarce Srpskoj koje je mogao da zada, što Tadić ipak nije činio; time što se izjasnio protiv referenduma o danu državnosti, time što nije prisustvovao proslavi dana državnosti i time što nije osudio sankcije predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. Da glasamo za Vučića? – piše Pavlović.

Zoran Čvorović u tekstu "Vučićev program u četiri tačke" piše kako Vučić smatra da "historijska srpska teritorija RS-a ni u kom slučaju ne može da se odvoji od islamističkog Sarajeva".

- U ime mira, a radi očuvanja teritorijalne cjelovitosti i ekonomske održivosti BiH, Vučić planira izgradnju još jednog "koridora života", u ovom slučaju za sarajevske vehabije i unitariste. Svojim prijedlogom trase autoputa između BiH i Srbije, Vučić zapravo realizuje stari islamistički san o "zelenoj transferzali" kao najkraćoj i najbržoj vezi između Sarajeva i tzv. Sandžaka – tvrdi Čvorović, koji nerijetko stoji na braniku ideoloških vrijednosti koje zastupa aktuelni predsjednik RS-a.

Trajno narušeni odnosi

Navedeni autori su samo dio Dodikovih pera i analitičara koji su mobilizirani s ciljem diskreditovanja Aleksandra Vučića.

- Oni Vučića poistovjećuju sa najvećom srpskom tragedijom i izdajom. Idu na ono što je trenutno kod nas vrlo osmišljeno, idu na ono na šta smo mi vrlo senzibilni. Udaraju na njega i pokušavaju mu staviti etiketu jednog izdajnika. Da bi to ojačali, dodaju neke pridjeve u smislu da je on najveća srpska tragedija koja je ikada mogla zadesiti srpski narod, a onda to povežu da je to izdaja Srba u Srbiji, da je to izdaja Srba u RS-u. Nema gore od ovoga što mu rade – objašnjava Mektić.

Navedene činjenice objašnjavaju i Vučićev odnos prema Dodiku u posljednje vrijeme, odnosno ignorantski odnos srbijanskog premijera prema predsjedniku RS-a.

- Vučić zna za to. Dodik je na najdirektniji mogući način, jednom bezobraznom i prljavom političkom kampanjom, poremetio odnose. Mislim da Dodik više ne može da popravi to. Mogu biti korektni odnosi između RS-a i Srbije. Neće ni Vučić nikada doći u situaciju da radi ili ruši bilo šta u RS-u, ali to je narušeno trajno povjerenje. Ne narušavam ja te odnose, nego je njih narušio Dodik na način da je radio to što je radio i da je direktno to bilo usmjereno protiv političkog rukovodstva Srbije – zaključuje ministar sigurnosti BiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh