open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Mektić: Kako nas nije sramota da se ovako ponašamo, sad narod vidi ko smo i šta smo
U toku je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj se raspravlja o Prijedlogu dopuna Poslovnika Zastupničkog doma, kojim će biti omogućeno održavanje online sjednica.
28.04.2020. u 12:40
get url
text
Parlament BiH

Sjednica je zbog potrebe održavanja socijalne distance među zastupnicima održana u Velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH, umjesto u Bijeloj sali u kojoj se inače održavaju sjednice ovog Doma.

Tokom rasprave o hitnosti postupka, zastupnik SDP-a Saša Magazinović je kazao da je ova sjednica trebala biti održana prije mjesec dana, te da Zastupnički dom ima uvjete da normalno zasijeda.

- Firma koja je u februaru bila blokirana, u martu za deset miliona kupuje respiratore, a uz to se bavi uzgojem malina. Druga, za koju još ne znamo, ali eto kažu, da se bavi reparacijom namještaja kupuje testove za koronu. Je li treba Državni parlament da bude neko ko će šutjeti i da gledamo reprizu poslijeratne obnove kada su se neki obogatili na nabavkama i donacijama, ili da kažemo nešto o tome, da se usprotivimo tome, da napravimo neko tijelo – kazao je Magazinović.

Zastupnik Naše stranke Damir Arnaut je kazao da je ove izmjene i dopune Poslovnika on predložio još 30. marta, te da ih je Kolegij „prepisao i uzeo kao svoje“. Dodao je da je Naša stranka predložila i tri zakona koja podrazumijevaju uštede u potrošnji.

- Ako ovo ne stavite na dnevni red, da vam se ukinu reprezentacije, da vam se ukine to što se vozate u službenim vozilima, da vam se ukine ta pratnja, potpuno nepotrebna – izjavio je Arnaut.

Zastupnik A-SDA Jasmin Emrić je konstatirao da je ovo parlament koji je najmanje radio od kada je proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće, te je zatražio informaciju od Kolegija zašto Zastupnički dom nije održavao sjednice.

- Možda ovo i ima opravdanja, ali prije mjesec dana. Vi kasnite, gospodo. Mi kasnimo za svim zemljama u regiji i Evropi. Svi parlamentu su zasijedali, samo nije ovaj Dom Parlamentarne skupštine BiH – kazao je Emrić.

S tim u vezi je predložio dopunu dnevnog reda sa tačkom koja se odnosi na zdravstvenu i epidemiološku situaciju u BiH. Predložio je da Zastupnički dom radi na redovnim sjednicama, s obzirom da, kako je procijenio, postoje uvjeti za održavanje tih sjednica.

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić je kazao da je on lično protiv održavanja hitne sjednice Zastupničkog doma.

- Da smo odgovorniji prema narodu, mi bi se davno sastali, da li na hitnoj ili nekakvoj drugoj sjednici i raspravljali o ovoj krizi i svemu ovom što nas zatiče i posljedicama ove krize. Vi, gospodine predsjedavajući, kažete da mi trebamo biti primjer. Ljudi kad bi slijedili promjer ovog Doma, niko ništa ne bi radio – izjavio je Mektić.

Dodao je da je Zastupnički dom morao donositi odluke, čak i po cijenu zdravlja zastupnika.

- Kako nas nije sramota da se ovako ponašamo. Ovo je bruka, ovo je sramota. Mislim da smo se raskrinkali do te mjere da narod sad vidi i ko smo i šta smo – ocijenio je Mektić.

Podržao je prijedlog da se zastupnici odreknu privilegija jer, kako je kazao, ništa ne rade.

- Daj da se odreknemo zadnje plaće u korist bilo koga jer nismo, ljudi, radili. Nikakvih obaveza nismo imali. Ja ništa po pitanju svoje zastupničke obaveze nisam uradio mjesec i nešto dana, osim što sam ponekad pogledao portale i vidio šta se dešava. Ovo je vrijeme iskorišteno za kriminal i dodatnu korupciju – poručio je Mektić.

Zastupnik SDP-a Nermin Nikšić je predložio izmjene Poslovnika za neko buduće vrijeme, da se Zastupnički dom izjasni o zaključku prema kojem bi radio u ubrzanom kapacitetu, s obzirom da su, kako je kazao, stvorene pretpostavke.

Kolegij Zastupničkog doma bi, ukoliko prijedlog bude prihvaćen, ubuduće u izuzetnim okolnostima, kada je to neophodno iz sigurnosnih razloga ili radi zaštite javnog zdravlja, odnosno kada je proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće, odlučiti da sjednice Zastupničkog doma, Kolegija, kao i Kolegija u proširenom sastavu, te Zajedničkog kolegija, komisija i zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH mogu biti održavane online, korištenjem informacionog sistema koji podržava prijenos video-konferencija ili aplikacija, programa i drugih elektronskih platformi za direktnu glasovnu i video-konferenciju.

Ova odluka bi važila samo dok traju vanredne okolnosti, odnosno do proglašenja prestanka stanja prirodne ili druge nesreća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.