open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Mekić: U SBK kapacitet da formiraju vladu imaju SDA i HDZ, ali sačekat ćemo još malo
U Srednjobosanskom kantonu SDA i HDZ, prema riječima Asima Mekića, predsjednika Kantonalnog odbora SDA SBK, imaju kapacitet da odmah formiraju vladu. Ipak će, kako dodaje Mekić, još malo sačekati kako bi vidjeli ko će koalirati na federalnom nivou.
04.11.2022. u 10:30
get url
text
Asim Mekić

- Mi u Srednjobosanskom kantonu imamo kapacitet da možemo odmah formirati vladu. U ovom kantonu HDZ ima apsolutnu većinu kada je riječ o glasovima iz reda hrvatskog naroda. Od ukupno 12 zastupnika koji su iz reda hrvatskog naroda, HDZ ima devet, HDZ 1990 ima dva, to je 11, DF ima jednog, to je 12. To znači da HDZ ima ekskluzivitet, imaju većinu i oni će predložiti predsjednka Skupštine SBK koji će kasnije predložiti mandatara - objašnjava nam Mekić.

Dodaje kako je HDZ kao i do sada nezaobilazan kod formiranja vlasti u ovom kantonu.

- Vlada se imenuje dvotrećinskom većinom. Pošto SDA ima 11 i HDZ devet, to je 20 i ne treba nam niko. Međutim, kolega Radoje Vidojević, predsjednik HDZ-a, rekao mi je kako nema problema i vlast možemo formirati odmah, ali ipak treba sačekati da vidimo šta se događa u Sarajevu, kada smo razgovarali ni rezultati nisu bili zvanični. Imaju neki zadati rokovi kojih ćemo se svakako pridržavati. Tada nam je rečeno da ulaze u vladu sa HDZ 1990. To znači HNS.

VEZANI TEKST - Skopljak potvrdio: SDA okupila većinu za formiranje vlasti u TK, sutra zvaničan potpis

Dakle, u formiranje vlasti ulazi SDA sa 11 i dva HDZ-a sa 11 i mi imamo mogućnost da to odmah formiramo, ali ako se u Sarajevu formiraju nekakve koalicije na državnom, federalnom i kantonalnim nivoima, a Sarajevo je glavni grad, a mi prije toga imenujemo vladu, možda bismo je morali raspakivati. Zato, čekat ćemo ta rješenja na federalnom nivou i čim dobijemo instrukcije da možemo ići mi u formiranje vlade, u stanju smo da to relativno brzo riješimo jer imamo kapacitet i ne bi trebalo biti problema - rekao nam je Mekić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.