open-navfaktor-logo
search
Historijski korak za Balkan
Mehmedović: Konačno je potvrđeno da su Milošević i ratni lideri Srba provodili agresiju na BiH
Konačno je potvrđeno da je bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević izvršio agresiju na Bosnu i Hrvatsku i da je ratni zločinac, prokomentarisao je zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović u cijelosti objavljenu presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, u kojoj se navodi da su Milošević i ratni lideri Srba bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata.
08.08.2021. u 14:49
get url
text

- Hag je historijskim utvrđivanjem postojanja udruženog zločinačkog poduhvata od najvećih srpskih dužnosnika iz vojnog, političkog i policijskog vrha u proteklom ratu opečatio krivicu onih koji su bili najodgorniji za najveća zlodjela na Balkanu. Konačno je potvrđeno da su Milošević i ratni lideri Srba provodili agresiju na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove u Hagu u presudi Simatoviću i Stanišiću koja ima 296 stranica poimenice je potvrdio ko su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata - istakao je on.

VEZANI TEKST - Presuda Stanišiću i Simatoviću: Milošević je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata u BiH i Hrvatskoj

Dodaje da je u presudi pod tačkom 380 Pretresno vijeće preciziralo da su to bili: Slobodan Milošević, Radmilo Bogdanović, Radovan Stojičić Badža, Mihalj Kertes, Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Željko Ražnatović Arkan.

- Nakon ovog Milošević je i službeno ratni zločinac, jer mu se to do sada nikada nije dosudilo iako je bio najodgovoriji za smrt više od 200 hiljada ljudi. A šta je sa ostalima? Neki su pušteni prije isteka kazne, neki su u zatvoru, a ostali...? Sjene rata moraju izaći na vidjelo! Istina je jedini način da se kolektivitet izliječi od odgovornosti! Priznanje tuđih grešaka će ljude produhoviti i osvijestiti ih da oni nisu griješni. Sada je na dužnosnicima Srbije da se ograde od zločina počinjenih u njihovo ime preko institucija Srbije, i da jasno stanu na stranu pravde. Mogu da nastave sa negiranjem onoga što je jasno presuda i fakti dokazali, ali će biti opečaćeni u historiji kao neko ko je na zločinu temeljio svoje političko djelovanje. Ostat će "jahači apokalipse" - poručuje Mehmedović.

Međunarodna zajednica je, dodaje, učinila još jedan historijski korak za Balkan.

- Sada je na našim sudovima da se pozabave sa predmetima ratnih zločina koji su im delegirani! Na institucijama Bosne je da kapitaliziraju ovu, vjerujem, najznačajniju presudu, koja ima pravnu, moralnu, historijsku, ali i političku dimenziju - istakao je Mehmedović u objavi na svome Facebook profilu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.