open-navfaktor-logo
search
Direktor OSA-e
Mehmedagić dostavio dokument Komisiji, diploma nije stečena tokom direktorskog mandata
Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić dostavio je Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e svoju fakultetsku diplomu.
02.07.2020. u 11:20
get url
text

Komisija je, podsjećamo, na sjednici održanoj 17. juna usvojila zaključak prema kojem se direktoru OSA-e nalaže da u roku od sedam dana dostavi na uvid fakultetsku diplomu.

VEZANI TEKST - Burna rasprava Komisije za nadzor nad OSA-om, Sarajlić poručio: Bilo je degutantno, Nikšića su podržali SNSD i HDZ

Mehmedagić je, prema informacijama iz Komisije, u predviđenom roku dostavio diplomu Američkog univerziteta u BIH, čime su ujedno otklonjene sve formalne prepreke za njegov eventualni reizbor na poziciju direktora OSA-e.

Mogućnost reizbora je, podsjetit ćemo, dovedena u pitanje nakon što je Inspektorat RS-a donio odluku o poništavanju Mehmedagićeve diplome stečene na Fakultetu za poslovne studije u Banjoj Luci. Odlukom entitetskih institucija pod kontrolom Milorada Dodika su stvorene formalne prepreke za novi mandat aktuelnog direktora koji je, prema tvrdnjama šefa SNSD-a, "nanio mnogo problema Srbima".

Pojedini mediji pod kontrolom osoba čije su aktivnosti u proteklom periodu "privukle pažnju" OSA-e, među kojima su i osobe sa američke "crne liste", prenijeli su informaciju da je Mehmedagić diplomu stekao tokom posljednjeg direktorskog mandata, što bi, vjeruju, trebalo osporiti mogućnost reizbora uprkos posjedovanju diplome ove visokoškolske ustanove, ali i diskreditirati aktuelnog direktora OSA-e.

VEZANI TEKST - Udruženi poduhvat SNSD-a, HDZ-a i SDP-a: Pokušaj sprječavanja reizbora direktora OSA-e

Međutim, prema informacijama Faktora iz Komisije za nadzor nad radom OSA-e, Mehmedagić je diplomu na Američkom univerzitetu u BiH stekao 2013. godine, mnogo prije nego što je imenovan za direktora OSA-e. Uprkos toj činjenici, pojedini članovi Komisije, uglavnom predstavnici stranaka koji tvrde da su im OSA i Mehmedagić "nanijeli mnogo štete", su u javnost plasirali informaciju o diplomi stečenoj tokom direktorskog mandata.

Pitanje izbora rukovodstva OSA-e, odnosno direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora, rješavat će se, sudeći prema najavama, u paketu sa imenovanjem direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Aktuelnom rukovodstvu je mandat istekao u novembru prošle godine.

Generalnog direktora i njegovog zamjenika imenuje Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsjedništva BiH, Izvršnog odbora i Komisije za nadzor nad radom OSA-e, čije mišljenje nije obavezujućeg karaktera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.