open-navfaktor-logo
search
Letovi u šest zemalja
Međunarodni aerodrom Tuzla: Počinje gradnja Atrija, a od aprila dvostruko više linija
Na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT) od aprila stupa na snagu ljetni red letenja, s kojim će broj destinacija na koje se može stići iz Tuzle, posredstvom kompanije WizzAir, biti udvostručen, potvrdio je za Faktor direktor MAT-a Esed Mujačić.
17.02.2021. u 20:29
get url
text
MAT je bazna stanica WizzAira

Iz Tuzle se trenutno leti na osam destinacija, u četiri zemlje, a od aprila će taj broj biti povećan na 16, u šest zemalja. Putnici će moći letjeti u Njemačku, Francusku, Holandiju, Švedsku, Dansku i Austriju. Riječ je o 15 aviolinija koje su na MAT-u postojale i prije pandemije koronavirusa te austrijskom Salzburgu.

WizzAir od maja će uspostaviti bazu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo te uspostaviti devet redovnih linija. Direktor MAT-a kaže da to neće utjecati na dogovore koje Tuzlanski aerodrom ima s WizzAirom.

- Nama ostaje 16 destinacija uz dva bazna aviona. Nekoliko destinacija poklapa se na oba aerodroma, kao što su Memmingen, Basel, Dortmund, ali WizzAir cijeni da ima dovoljno putnika za oba aerodroma i siguran sam da ne bi sami sebi pravili konkurenciju. Cilj njihovog ulaska u Sarajevo je povezivanje glavnih gradova Evrope - kaže Mujačić.

MAT u prošloj godini dva i po mjeseca nije radio, a ukupno su prevezli 228 hiljada putnika, što je 39 posto od zadatog plana. Ostvarili su 54 posto planiranih prihoda, te su prema riječima Mujačića, uz donacije Kantonalne i Federalne vlade, uspjeli godinu završit sa minusom od 200 do 300 hiljada KM, a da pri tome nisu otpuštali radnike.

- U 2019. godini kada je sve radilo imali smo gubitak od 307 hiljada KM, što znači da je u ovom uvjetima ovo odlična finansijska bilansa. U regionu smo u 2020. godini prvi po broju putnika od svih malih aerodroma, Sarajevo je, naprimjer, ispred nas za samo 20 hiljada putnika - navodi Mujačić.

Uprkos prošloj godini koja je bila veoma loša za poslovanje MAT kreće u realizaciju jedne veće investicije.

- Projekat gradnje Atrija počinje, najvjerovatnije, naredne sedmice, a koštat će oko 1,1 milion maraka - navodi direktor MAT-a.

Atriju MAT-a trebale bi biti smještene putničke agencije, rent-a-car kuće i suvenirnice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.