open-navfaktor-logo
search
Malo finale
Marokanci tuguju: Hrvatska osvojila bronzu na Mundijalu u Kataru
Marokanci tuguju, Hrvati slave. Fudbalska A reprezentacija Hrvatske osvojila je bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kataru. 
17.12.2022. u 17:54
get url
text

U malom finalu, meču za treće mjesto, slavili su protiv Maroka sa 2:1, te su tako ponovili uspjeh iz 1998. godine, kada su na Mundijalu u Francuskoj turnir završili pobjedom protiv Nizozemske i tako došli do prve velike medalje (prije četiri godine osvojili su srebro na SP u Rusiji).  

Vatreni su poveli u 7. minuti nakon sjajne akcije. Majer je izveo slobodnjak, Perišić povratnom loptom proigrao Gvardiola, koji je udarcem glavom sa 11 metara matirao Bona.

No, Marokanci se nisu predavali i odgovorili su dvije minute kasnije. Dari je iskoristio smušenost odbrane Hrvatske i nakon prekida pogodio za 1:1.

Hrvatska je zaprijetila i u 18. minuti, kada je šutirao Kramarić, ali je Bono ovaj put bio na mjestu. Šest minuta kasnije golman Maroka ponovo je spašavao svoj tim nakon sjajnog šuta Modrića.

Maroko je odgovorio nakon pola sata igre. Hakimi je sjajno prošao po desnoj strani, ali je Youssef En Nesyri bio brži od lopte. Sedam minuta kasnije En Nesyri je bio najviši u skoku nakon kornera, ali nije bio precizan.

{$galerijaFotografija}

U finišu prvog dijela Hrvatska stiže do novog vodstva. Ovaj put na djelu smo vidjeli majstoriju Mislava Oršića koji je sjajno pogodio suprotni ugao marokanskog gola.

Oršić je zatresao mrežu marokanskog gola i u prvoj minuti nastvaka, ali je ovaj put pogodio spoljni dio mreže. U 74. minuti Hrvati su tražili penal nakon kontakta Ambrabata i Gvardiola, ali se sudija nije oglašavao. U nastavku Livaković je "skinuo" zicer En Nesyriju.

Kovačić je u 87. minuti mogao potvrditi trijumf Hrvatske, ali je iz izgledne prilike šutirao pored gola i ostavio Maroko u životu. U 90. minuti Marokanci su tražili jedanaesterac gužve u kaznenom prostoru Vatrenih, ali je sudija Al Jassim nakon konsultacija sa VAR sobom pokazao da se igra nastavi. 

U 96. minuti En Nesyri je šutirao glavom, savladao Livakovića, ali je lopta pogodila gornji dio mreže.

Finale će sutra od 16 sati igrati Argentina i Francuska. 

Hrvatska - Maroko - 17.12.2022.
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.