Maratonska diskusija: Parlamentarci 13 sati raspravljali o povjerenju ministrici zdravstva

Objavljeno: 14.09.17 u 09:48

Slovenski parlament je u ranim jutarnjim satima izglasao povjerenje ministrici zdravstva Milojki Kolar Celarc - za njen ostanak na tom položaju glasala su, nakon skoro 13-satne rasprave, 42 zastupnika, dok je 23 glasalo za interpelaciju koju je uložila Slovenska demokratska stranka opozicionog čelnika i nekadašnjeg premijera Janeza Janše.

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je da rezultat glasanja pokazuje kako njegova vlada ima stabilnost i mogućnost da djeluje do kraja svog mandata.

Ministricu su zbog lošeg stanja u zdravstvu tokom žučne rasprave kritizirali i neki zastupnici stranaka u Cerarovoj vladi, no slovenski premijer je rekao da se radilo o "predizbornoj retorici" koalicijskih partnera budući da se za manje od godine dana trebaju održati redovni parlamentarni izbori.

Kritike opozicije na račun ministrice Cerar je nazvao neopravdanima, rekavši da su ona i njegova vlada mnogo učinili na stabilizaciji stanja u javnom zdravstvu i potrebnim zakonskim promjenama. Protiv ministara u Cerarovoj vladi opozicija je u tri godine njenog dosadašnjeg mandata podnijela osam interpelacija, tražeći njihovu smjenu.

- Sve su do sada bile neuspješne, a to mnogo govori samo po sebi - kazao je Cerar jutros nakon objave rezultata glasanja.