Konferencija za novinare povodom održavanja 18. manifestacije pod nazivom Dani o Allahovom Poslaniku "Selam, ya Resulallah“ održana je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a javnosti su predstavljeni ciljevi i očekivanja od ovog tradicionalnog projekta u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, kao i kalendar aktivnosti za 2022. godinu.

Manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku "Selam, ya Resulallah" ove godine se održava od 3. oktobra do 23. oktobra.

Novinarima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar ef. Velić i istakao je da poruka ovogodišnje manifestacije zajedništvo i međusobno poštivanje, a moto je kur'anski ajet "Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu".

- Bosanski muslimani s posebnim poštivanjem dočekuju mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik. Iz tog dubokog poštivanja prema Muhammedu a.s. stoljećima se u našoj domovini u mjesecu rebiu-l-evvelu uče mevludi i organiziraju brojne aktivnosti, koje su vremenom postale prepoznatljivi vjerski običaji - rekao je Velić.

On je kazao da je mevlud jedan od najistaknutijih običaja bosanskih muslimana proistekao iz čiste ljubavi i poštivanja.

- Brojni naši pjesnici pisali pjesme o životu i značaju Muhammeda, a.s., pa i cjelokupan život posljednjeg Božijeg poslanika, od rođenja do smrti, opjevali u stihovima. U tom pogledu u narednih 20 dana u svim općinama našeg Medžlisa i brojnim većim džamijama učit ćemo mevlude. Organizirat ćemo i predavanja, tribine, okrugle stolove, promocije, izložbe, programe za mlade… - rekao je Velić.

Velić je naglasio da čuvanje zajedništva, saradnja i pomaganje spadaju u najistaknutije kur'anske poruke.

- Stoga, u danima koji su pred nama podsjećat ćemo vjernike na zajedništvo, međusobno pomaganje, da neumorno čine dobro, da se u dobru natječu, na zlo dobrim uzvraćaju, da se sa svakim na lijep način ophode, naređuju dobro, da se neznalica klone. Kroz ovu manifestaciju želimo poslati poruku da je vjera i osmijeh, da je vjera i uklanjanje smetnje na putu, da je vjera i lijep govor, i stid, i ljubav, i sadaka je vjera. Sve je to i put i sunnet posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. - zaključio je Velić.

Pomoćnik glavnog imama i koordinator projekta Malik ef. Šljivo predstavio je program ovogodišnje manifestacije i kazao da su sve informacije o programu i aktivnostima tokom manifestacije dostupne su na web i Facebook stranici MIZ Sarajevo i na plakatama postavljenim na oglasnim pločama sarajevskih džamija.

- Manifestaciju otvaramo prigodnim programom na platou ispred Baščaršijske džamije u ponedjeljak, 3. oktobra, sa početkom u 17.30 sati. Pripremljeno je ukupno 28 programskih sadržaja koji će biti realizirani u 21 danu, a u programu učestvuje više od 160 osoba iz Bosne i Hercegovine i Republike Turske - kaza je Šljivo.

Ističući kako se organizatori manifestacije vraćaju ustaljenom načinu održavanja aktivnosti kao što je to slučaj bio prije početka pandemije COVID-10, Šljivo je kazao da se nada dobrom odzivu publike, a da svi u BiH i dijaspori neke sadržaje mogu gledati i uživo na TV BIR-u i putem Facebook stranice MIZ Sarajevo.

Glavni ciljevi manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, ya Resulallah" je doprinos afirmaciji kulture i tradicije naroda BiH, predstavljanje života Božijeg poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promociji islamske umjetnosti s posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, podsticati na najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih i doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, s naglaskom na lijepu riječ.