open-navfaktor-logo
search
"Pokušao se oprati"
Mandić: "Sarajevo je ponovno slobodan grad", a od koga, načelniče, i ko ga je okupirao?
Nagradno pitanje glasi: da li znate kada je Sarajevo oslobođeno i postalo slobodan grad?
08.04.2021. u 15:58
get url
text

Ako niste sigurni u svoj odgovor i poznavanje historije, najbolje će biti da se obratite načelniku sarajevske Općine Centar Srđanu Mandiću. 

Prije dva dana, objavama na društevnim mrežama, svim Sarajlijama je čestitao 6. april, Dan oslobođenja Sarajevo.

Danas se ponovo oglašava i poručuje uz srce "da je Sarajevo ponovno slobodan grad!?". 

Kad, gdje šta, od koga? Pod čijom je to okupacijom Sarajevo bilo do danas, koliko je trajala ta okupacija, zašto nas građane niko o tome nije obavijestio? 

Naravno, zna se na šta je Mandić mislio. Oslobođeno Sarajevo od SDA. 

Ali ako uporedimo sliku nastalu 6. aprila ove godine, gdje on stoji ispred Vječne vatre i odaje počast žrtvama fašizma, je l' to možda šalje poruku javnosti da je i SDA "fašistička stranka", i kako je odlaskom Abdulaha Skake sa mjesta gradonačelnika "došla ta dugo očekivana sloboda"? 

Mogao bi se načelnik Mandić malo presabrati kada postavlja javne objave i komentare jer nije on samo "obični građanin", već općinski načelnik, a bio je i kantonalni ministar. Političke poruke koje šalje putem društvenih mreža dobrano treba odvagati prije nego li "lupi gluposti". 

Sarajevo je prvi put oslobođeno 6. aprila 1945. godine. Onda dolazi 5. april 1992. godine i počinje najduža opsada jednog glavnog grada ikada. Kao zvanični datum završetka opsade uzima se 29. februar 1996. godine. I tada je Sarajevo ponovo oslobođeno. Tako kaže historija i činjenice. 

Nakon žestokih reakcija koje je njegova izjava izvala u javnosti, Mandić se pokušao prilično nemušto "oprati", pojašnjavajući na šta je mislio. No, sudeći po komentarima ispod najnovije objave, građani su ipak shvatili šta je on zapravo poručio, tako da "naknadna pamet" samo je donijela nove negativne političke poene. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.