open-navfaktor-logo
search
Iako je zakon jasan
Mandat ili pare: Čime SDP ucjenjuje pet federalnih zastupnika
Iako je mandat lični, a ne stranački, mnoge bh. stranke su već odavno uvele praksu, da sa kandidatima čija će se imena naći na listama, prije održavanja izbora potpisuju ugovore kojima nastoje spriječiti odlazak svojih vijećnika, odbornika i zastupnika na svim nivoima vlasti, u druge stranke
29.08.2019. u 07:37
get url
text

Izbornim zakonom BiH, u članu 1. stav 9 jasno je definirano kome pripada mandat osvojen na izborima.

-Mandat pripada izabranom nosiocu mandata, a ne političkoj stranci, koaliciji ili listi nezavisnih kandidata koja ga je predložila na kandidatskoj listi. Mandat ne može prestati osim u zakonom predviđenim slučajevima. Ukoliko izabrani nosilac mandata, u toku trajanja mandata, istupi iz političke stranke, koalicije ili liste nezavisnih kandidata koja je učestvovala na izborima i na čijoj je kandidatskoj listi bio izabrani nosilac mandata, postaje samostalni vijećnik/odbornik, odnosno poslanik/zastupnik - stoji u Izbornom zakonu BiH.

Iako je mandat lični, a ne stranački, mnoge bh. stranke su već odavno uvele praksu, da sa kandidatima čija će se imena naći na listama, prije održavanja izbora potpisuju ugovore kojima nastoje spriječiti odlazak svojih vijećnika, odbornika i zastupnika na svim nivoima vlasti u druge stranke. 

Ti se ugovori uglavnom odnose na novčana obeštećenja, ukoliko neki od izabranih nosilaca mandata odluči preći u drugu stranku. Ovjeravaju se u većini slučajeva kod notara, a kandidati se obavezuju da će ukoliko napuste stranku platiti ili 100.000 KM obeštećenja ili iznos koji je za njegovu kandidaturu utrošen na izborima, odnosno sve zavisi šta je precizirano ugovorom.

Posljednja najava pet zastupnika SDP-a iz Tuzlanskog kantona da će napustiti ovu stranke i prelazak u samostalne federalne zastupnike, naljutila je stranački vrh koji im je zaprijetio da će aktivirati potpisane ugovore. 

Na jučer održanoj sjednici Predsjedništva SDP BiH razmatrana je i informacija o istupanju dijela Kluba SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Da vrate svoje mandate pozvani su Hasan Muratović, Mile Atlagić, Meliha Bijedić, Zlatko Ercegović i Nedžad Šečić. Ukoliko to ne urade, zaprijećeno je iz SDP-a, bit će pokrenute procedure za zaštitu SDP-a, aktivirajući ugovore koje su potpisali svi partijski zastupnici.
 
Kakve ugovore su ustvari potpisali zastupnici?

Federalni zastupnik Nedžad Šećić, kojeg je početkom ovog mjeseca Povjereništvo Kantonalne organizacije SDP Tuzla isključilo iz stranke  i smijenilo sa mjesta predsjednika GO SDP Gradačac "zbog aktivnog učešća u formiranju nove političke stranke i stvaranja nove vijećničke većine u Gradačcu", pojasnio je za Faktor o čemu se zapravo radi.

 -Ugovore jesmo potpisali, kao i bjanko mjenice na kojima ne stoji apsolutno nikakav novčani iznos. One nisu validne, kao ni ugovori u kojima također nema nikakvog novčanog iznosa na osnovu kojeg bi me SDP mogao teretiti. I ne samo mene, već sve koji više nisu u SDP-u, a osvojili su mandate. Ugovor koji smo potpisali, govori o obostranom odnosu, odnosno da postoji obostrano poštivanje ugovora, a ne da kao što sada rade, istjeraju ljude i onda prijete da će pokrenuti neke procedure. SDP je do sada imao desetak tužbi, na osnovu tih ugovora i bjanko mjenica, ali nikada nisu to dobili na sudu - pojašnjava Šečić.  

Pet federalnih zastupnika koji su najavili napuštanje Kluba SDP-a i formiranje kluba nezavisnih zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta F BiH osvojili su na izborima skoro 20.000 glasova. Njihovim odlaskom, Klub SDP-a imat će 11 zastupnika.

Pet zastupnika pridružilo se Socijaldemokratima BiH, stranke koja će biti formirana 7. septembra. Socijaldemokrati BiH čine vlast u Tuzlanskom kantonu, a u Kantonalnoj skupštini imaju dva zastupnika. Inicijativu za formiranje nove stranke pokrenuo je državni zastupnik Enver Bijedić koji je na izborima osvojio skoro 19.000 glasova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.