open-navfaktor-logo
search
Pranje novca i prevara
Malverzacije sa medicinskom opremom: SIPA podnijela izvještaj protiv dvije osobe i dvije firme
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) danas je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv dvije osobe i dvije firme zbog postojanja osnova sumnje u pranje novca, a u vezi sa krivičnim djelima prevara u privrednom poslovanju i prevara.
28.04.2020. u 14:36
get url
text

VEZANI TEKST - SIPA se uključila u istragu: Pretresi na području TK zbog prevare Slovenaca u poslu s maskama

Nezvanično, Tužilaštvu su prijavljeni Sead Žilo, direktor firme Winsdor Group Zavidovići i Emir Begović, direktor Global Prometa iz Miričine kod Gračanice. 

- Podnošenju izvještaja prethodila je istraga koju je provela SIPA zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo pranje novca u iznosu od 300.000 eura i za navedeni iznos oštetili pravno lice iz jedne od zemalja Evropske unije u vezi sa nabavkom i isporukom zaštitne medicinske opreme, u aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa - potvrđeno je iz SIPA-e.

Iz ove policijske agencije napominju da su aktivnosti na dokumentovanju prijavljenih krivičnih djela započete su i provedene na osnovu informacija prikupljenih međunarodnom saradnjom sa nadležnim organima iz inostranstva.

Prilikom ovih aktivnosti pripadnici SIPA-e su privremeno oduzeli predmete i dokumentaciju od dvije osobe i četiri firmesa područja Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

VEZANI TEKST - Poduzetnik iz BiH pokušao prevariti Sloveniju: Obećao isporuku tri miliona maski, ali...

Riječ je o istrazi prevare sa isporukom zaštitnih maski koje je Slovenija naručila iz BiH, a trebale su stići u tu zemlju preko Italije.

Slovenija je za nabavku zaštitne opreme uplatila određeni novčani avans, ali robu nikad nisu dobili.

Slovenski ministar odbrane Matej Tonin izjavio je ranije da se u zapletu oko tri miliona maski koje je ta država naručila, radilo o klasičnoj prevari.

- Teretu se izgubio svaki trag, a policija je ustanovila da se radilo o klasičnoj prevari - kazao je Tonin na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Maske je naručilo poduzeća Global promet, ali se pokazalo da je bilo riječi o fiktivnom poslu i klasičnoj prevari te da tog transporta ni maski nikada nije ni bilo, kazao je slovenski ministar odbrane.

Iz firme Global promet su, s druge strane, ranije demantovali da je riječ o prevari.

- Prilikom realizacije naredbi privremeno su oduzeti snimci video nadzora, mobilni telefoni, te razna poslovna dokumentacija koja će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku - kazao je ranije za Faktor portparol SIPA-e Luka Miladinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.