Mališani sjevernih dijelova Mostara subotu su proveli radno. Svojim maštovitim glavicama i spretnim rukicama, iznijeli su svoje mišljenje kroz crtež. Crtali su okolinu koja ih okružuje, puna smeća, vjetar kako nosa kese, te kakvu okolinu bi oni željeli. Svi koji žele učestvovati ma izložbi dječijih likovnih radova na temu "Moja okolina i okolina kakvu želim" do sutra mogu dostaviti svoje radove.

- Radove vaših kreativnih mališana možete donijeti u nedjelju ili dostaviti ranije. Od izuzetne je važnosti da zajedno pošaljemo jasnu poruku savjesnosti, ujedinjenosti i neumornosti svima, a posebno nadležnim institucijama. Ostajemo uporni do ispunjenja našeg cilja, za nas i naše porodice - poručili su iz Udruženja "Jer me se tiče".

Mještani okupljeni oko spomenutog Udruženja, svoje nezadovoljstvo mirnim putem iskazuju već mjesecima, te apeluju na nadležne da je krajnje vrijeme za zatvaranje deponije, njenu sanaciju i izmještanje na drugu lokaciju.

- Poražavajuća činjenica je da je ambasador SAD-a, smatrajući to veoma bitnim, našao vremena, te obišao i obratio se okupljenim građanima, dok nadležni u našoj državi ni nakon sedam mjeseci naših poziva nisu našli za shodno da učine istu stvar - naglasili su iz Udruženja.

Podsjetimo, okolinska dozvola deponije istekla je 4. decembra ali se smeće i dalje odvozi na tu deponiju zbog preporuke Vlade Federacije BiH da je riječ o problemu od javnog interesa. Mještani su nekoliko dana u decembru blokirali odvoz smeća, no specijalne snage policije uklonile su na silu demonstrante. Od tog dana, deponiju svakodnevno osiguravaju policijske snage.

Mještani su, ipak, u utorak ponovo rano ujutro blokirali prolaz kamionima s komunalnim otpadom. Ovaj put blokirane su prilazne ceste deponiji, s obzirom na to da se policijske jedinice nalaze na samom ulazu. Riječ je bilo o kratkotrajnoj blokadi, tačnije upozorenju.