open-navfaktor-logo
search
Leglo po 9.000 KM
"Majstori" fudbala: Zmajevi osvojili Ligu nacija, Izvršnom odboru FSBiH isplaćene visoke premije
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine uspješno je okončala nastup u B3 grupi Lige nacija, odnosno naš nacionalni tim izborio je učešće u Ligu nacija A.
11.11.2022. u 13:53
get url
text

U grupi sa Finskom, Rumunijom i Crnom Gorom, izabranici Ivayla Peteva su osvojili prvo mjesto, te su se tako plasirali među elitu ovog takmičenja.

Osim plasmana u Ligu A, odnosno sjajnog sportskog rezultata, Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je i novčano sjajno prošao. Naime, Evropska fudbalska federacija odvaja ogromne novce za sve učesnike u zavisnosti od Lige u kojoj igraju, kao i za učesnike završnog turnira (pobjednici grupa Lige A) te za pobjednike grupa Liga B, C i D.

Sam nastup u Ligi nacija B donosi oko tri miliona KM, a nagrade za pobjednike grupa Lige B još nisu zvanične (znat će se nakon zavšnog turnira), no procijenjuje se da će krovne kuće pobjedničkih reprezentacija inkasirati oko dva miliona KM.

Svakako da će ova finansijska inijekcija dobro doći svakoj krovnoj fudbalskoj kući Starog kontinenta, no treba naglasiti da dio novca ide i fudbalerima, te članovima stručnih štabova.

Tako će prema informacijama do kojih je došao SportSport fudbalski reprezentativci naše zemlje i članovi stručnog štaba dobiti 40 posto od ukupne nagrade, dok će nagradu za plasman u Ligu A Lige nacija dobiti i članovi Izvršnog odbora FSBiH.

Po ranije usvojenoj odluci, odnosno takozvanoj tabeli premiranja, članovi bh. fudbalske vlade, neslužbeno, dobit će premije u visini šest mjesečnih honorora.
SportSport je pokušao doći do službenih informacija, odnosno kontaktirali su generalnog sekretara Adnana Džemidžića, no nije odgovarao na pozive, ali je jedan od članova Izvršnog odbora potvrdio postojanje takozvane tabele za premiranje, dok je drugi kratko rekao:

- Leglo mi je 9.000 KM na račun. Vjerujte mi da nisam znao o čemu se radi, pa sam kontaktirao banku i objasnili su mi da se radi o uplati iz Fudbalskog saveza BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.