Na teren su došli predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, predsjednik HDZ-a BiH Stjepan Kljuić i potpredsjednik Skupštine Republike BiH Mariofil Ljubić.

Vojska je željela proći, ali narod to nije dopustio. Skandirali su: "Nema prolaza!". Neki su palili jugoslovenske zastave. 

U noći 6. na 7. naj 1991. u mostarsku kasarnu JNA stigla je zapovijed iz Beograda koja je glasila da se jedan dio 10. mehanizirane brigade osposobi te da se s tom brigadom ide prema Sinju. 

U srijedu, drugi dan barikada, stanje se ne mijenja. Dolaze mnoge televizijske ekipe, iz Hrvatske, iz Sarajeva, iz stranih zemalja. Događaj pobuđuje veliko medijsko zanimanje. U okolnim općinama Širokog Brijega vlada uznemirenost.

Mediji su izvještavali i kako se "skupilo nekoliko žena s transparentima 'Vojnici ne pucajte na majke' i 'Želimo mir'. Isto tako, te su žene napravile uštipke i odnijeli piće svim tim vojnicima koji taj dan nisu ništa jeli. Jedan od vojnika pitao je žene koja mu je davala kafu: "Je li ovo otrovno?' Ona mu je odgovorila: 'Ja to ne dajem tebi, već mom sinu koji isto služi vojni rok u JNA', pisao je ranije Večernji. 

JNA je uvidjela da ništa neće postići pregovorima te je izvršila desant na općinu Široki Brijeg. Desanti su izvršeni na područjima sela Ledinac i na području sela Vranić. Općina Široki Brijeg bila je blokirana, saobraćalo se samo seoskim cestama.

Narod se okupljao u sve većem broju, uzvikivali su: "Vojska u kasarne". Kada su čuli da će doći predsjednik Izetbegović, okupljeni narod u Širokom je počeo skandirati: "Hoćemo Aliju, hoćemo Aliju..." 

Zdenko Ćosić, tadašnji predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH u Širokom Brijegu, obratio se okupljenim građanima.

- Molim vas da budemo strpljivi i da čekamo vijesti iz Beograda. S tim da, ako odluka Saveznog predsjedništva bude suprotna preporuci Predsjedništva BiH, onda će nas više obvezivati preporuka naše Republike, nego Beograda - kazao je Ćosić.

U Polog tada dolazi Alija Izetbegović.

- Neki su mi rekli nemoj: "Nemoj ići tamo, opasno je" - rekao je Izetbegović okupljenoj masi ljudi, a oni su uzvikivali: "Nije!".

- Vi ste moj narod i ja sam vaš - rekao je tadašnji predsjednik, a narod je aplauzima odobravao njegov godvor. 

Saopćio im je prijedlog da se prvo povuku desantne jedinice, pa da će onda pustiti vojsku da prođe. Svojim riječima Alija je potaknuo narod da propusti kolonu tenkova.

- Alija, Alija... - uzvikivala je masa. 

Okupljenima se obratio tada i fra Mladen Hrkać, kao i Anđelko Mikulić, tadašnji načelnik Širokog, koji je također kazao narodu da se tenkovi propuste. 

- Sklonimo se, aplaudirajmo im, upalimo svijeće, neka idu što dalje i neka tenk nikada više kroz Lišticu ne prolazi - bile su riječi koje je fra Mladen Hrkać igvorio kasnije te večeri okupljenima u centru grada gdje je manja grupa građana još jednom pokušala zaustaviti tenkove. 

Prilikom prolaska tenkova ljudi su skandirali: "Četnici, četnici". Odvezli su se na "vojnu vježbu". Kasnije se pokazalo da su se spremali za agresiju na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.