- Predsjednik FBiH Marinko Čavara može razgovarati s kim želi, pa čak i razmjenjivati mišljenja o budućnosti Bosne i Hercegovine, ali ne u ime entiteta već isključivo u svoje lično ime ili ime stranke kojoj pripada. O budućnosti Bosne i Hercegovine se ne može razgovarati između entiteta ili tri naroda, već isključivo u okviru nadležnih državnih institucija. Ukoliko postoji volja za razgovor na tu temu, adresa je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - RTRS: Čavara prihvatio poziv Republike Srpske na razgovor o budućnosti BiH

Čavarine stranačke kolege su upoznate sa procedurama po kojima se predlažu, razmatraju, usvajaju ili odbijaju prijedlozi u državnoj zakonodavnoj vlasti, te su u svakom trenutku u mogućnosti delegirati bilo koje pitanje koje se odnosi na budućnost Bosne i Hercegovine.

Umjesto što prihvata pozive na razgovor o temama koje nisu u okviru njegovih ovlaštenja, za Čavaru, HDZBiH, hrvatski narod i sve ostale građane Federacije Bosne i Hercegovine bi mnogo bolje bilo da i on i svi ostali izabrani i imenovani zvaničnici počnu raditi posao za koji jesu nadležni.

Kolegi Čavari predlažemo da počne sa imenovanjem sudija u Ustavni sud FBiH, što je obaveza za koju jeste nadležan, a koju uporno izbjegava.

Potpredsjednici Mahmutbegović i Dunović sigurno neće učestvovati u protuustavnim razgovorima, koji imaju za cilj podjelu Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.