Zmajice su sutra trebale otvoriti svoj nastup na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i igrati protiv Bjelorusije, ali ova selekcija nije se ni pojavila na turniru zbog korona virusa.

Još se čeka odluka FIBA-e, ali i Lojo je potvrdio da je Bosna i Hercegovina najvjerovatnije već na Mundobasketu, pošto su se tamo trebale plasirati tri od četiri reprezentacije iz grupe, a Bjelorusije sada nema.

- Želio bih poslati pozdrave svima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta. Nažalost, Bjelorusija nije ovdje zbog koronavirusa i kako sad stvari stoje sve tri reprezentacije su sve kvalifikovale na SP. Mi se spremamo za ove dvije utakmice kao da su takmičarskog karaktera, iako to vjerovatno neće biti. Želimo se pokazati u najboljem izdanju. Osvojili smo peto mjesto na EP i stvorili sebi šansu da zaigramo i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i ispišemo historiju naše zemlje - rekao je Lojo na početku.

Raduje ga što će moći uživo vidjeti Kanadu i Japan, rivale Zmajica koji će sutra imati međusobni duel.

- Prednost je što ćemo imati prednost da vidimo kanadu i Japan prvi put uživo. Možda Kanada promijeni način igre jer imaju novog selektora. Ovo što smo se mi dosad pripremali za njih, možda bude skroz drugačije. Mana je što nakon toga igramo dva dana zaredom (subota i nedjelja). Japan igra u četvrtak i nedjelju, a Kanada u četvrtak i subotu. Tu su u maloj prednosti - dodao je Lojo.

Japanski novinari upitali su ga o selekciji Japana, ali i Kanade.

- Gledao sam mnogo utakmica Japana i odlična su ekipa. Uradili su odličan posao na Olimpijskim igrama i pobijedili nekoliko dobrih ekipa. Kanada je malo više stilom igre slična Americi, spremamo se za obje utakmice.

Neizbježno je bilo i pitanje o prvoj violini našeg državnog tima – Jonquel Jones.

- Jones je u dobroj formi. Igra u Euroligi redovno, MVP je u WNBA ligi, a trebala je biti i MVP Evropskog prvenstva prema svim parametrima - istakao je selektor.

- Najimpresivniji element u igri Japana je šut za tri poena - zaključio je Lojo.

Javnosti se obratila i kapitenka Milica Deura, koja kaže da se tim još uvijek privikava na vremensku razliku.

- Spremamo se za dvije utakmkce, a još se privikavamo na vremensku razliku koja je osam sati. Iako smo doputovali prije par dana, organizam se još nije navikao. Obećavamo da ćemo dati sto posto kako bismo u najboljem svjetlu predstavili BiH. Kao što selektor kaže, prvi put igramo ovaj turnir i to je historijski nastup za našu državu Bosnu i Hercegovinu - rekla je Deura.

BiH će dakle prvi meč odigrati u subotu protiv Kanade, a u nedjelju će odmjeriti snage s Japanom.