open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Ljekari u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" stupili u štrajk?
Ljekari u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu jutros su odbili da prime pacijente koji su došli na zakazane preglede
05.09.2018. u 08:48
get url
text

Ljekari Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu jutros su odbili da prime pacijente koji su došli na zakazane preglede.

Kako nam je ispričala jedna Sarajka, kada je jutros došla na pregled u hiruršku ambulantu Opće bolnice, njoj i ostalim pacijentima koji su čekali medicinska sestra rekla je da su ljekari u štrajku te da ih neće moći pregledati.

Nezvanično saznajemo da je direktor Opće bolnice Zlatko Kravić trenutno na sastanku sa ljekarima, nakon čega bi trebalo biti poznato više informacija.

Doktori medicine i stomatologije najavili su novi štrajk u Kantonu Sarajevo još krajem augusta. Razlog je, kako navode, nepoštivanje kolektivnog ugovora koji je sa Vladom KS i resornim ministarstvom potpisan prošle godine.

- Naš jedini zahtjev je poštivanje kolektivnog ugovora kojeg se mi držimo, a druga strana, to jest Vlada KS i resorno ministarstvo, nisu ga ispoštovali. Stoga se ugovor ne provodi po precizno utvrđenoj dinamici. Mi smo za prvi kvartal ove godine sa zakašnjenjem započeli pregovore, mjesec i po nakon obaveznog roka. Iako smo uredno podnijeli inicijativu za pregovore, Vlada KS se nije očitovala odmah. Pregovori su trebali trajati samo 15 dana, ali su nakon kašnjenja trajali mjesec i ministrica zdravstva je prestala dolaziti na sastanke. Oglušila se na naše probleme. Početkom jula podnijeli smo novu inicijativu za pregovore, u skladu sa članom 67. kolektivnog ugovora, ali do danas od ministrice nismo dobili odgovor i termin za pregovore - kazao je tada Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.