open-navfaktor-logo
search
Treća sezona
Liga nacija igra se zbog novca, klubovi i fudbaleri bijesni: Koliko će zaraditi Fudbalski savez BiH?
Treća sezona Lige nacija, takmičenja u kojem sudjeluju sve članice UEFA-e, počela je u srijedu.
04.06.2022. u 10:50
get url
text

Fudbaleri će poslije napornih klupskih sezona biti izloženi dodatnom opterećenju, jer raspored je predvidio da se u deset dana igraju četiri utakmice.

UEFA je od osnivanja ovog takmičenja pod konstantnim pritiskom. On kontinuirano dolazi iz klubova, žale se i fudbaleri, koji imaju sve manje odmora i slobodnog vremena.

- Liga nacija sigurno nikome ne bi nedostajala da nije izmišljena , a također smatram da je novac glavni razlog njenog osnivanja. Bilo kako bilo, moglo je proći bez nje - rekao je 2018. godine Karl - Heinz Rummenigge.

Četiri godine poslije, Kevin De Bruyne, zvijezda Manchester City i reprezentativac Belgije smatra da je Liga nacija nebitna.

- Za mene je Liga nacija nebitna. Moramo igrati te utakmice, a osjećaj kao da igrate prijateljske susrete, niz precijenjenih prijateljskih susreta nakon duge i naporne sezone. Ne radujem se tome - rekao je on i dodao da fudbaleri imaju tri sedmice odmora te da ljudi izvana ne razumiju kako se igrač osjeća nakon sezone.

Za trenera Liverpoola Jurgena Klopa Liga nacija je najsmješnija ideja u fudbalu.

- Mislim da je Liga nacija jedna od najsmješnijih ideja u fudbalu, rekao sam to Čeferinu (predsjednik UEFA-e op.a.). Igrači u jednoj sezoni igraju ukupno 70 utakmica za klub i za reprezentaciju. Nekad dođu i do broja od 75, što je za mene ludo. I onda moraju još igrati Ligu nacija jer, eto, postoji i taj turnir. Preferirao bih da UEFA uzme više novca od zarade od finala Lige prvaka, ali da onda izbaci Ligu nacija. To bi bilo moje rješenje - rekao je Klopp.

I legendarni Ivan Katalinić smatra da UEFA u ovom takmičenju vidi samo novac i ništa više.

- Na Ligu nacija nema pozitivnih reakcija zbog dobro znanih razloga. Neke prijateljske utakmice stavili su pod format turnira, a to nikome ne odgovara. Nažalost, UEFA u tome vidi samo novac i ništa više - izjavio je nedavno Katalinić za Večernji list.

Za UEFA-u je računica jasna. Više utakmica, više novca od TV prava, sponzora.

Krovna kuća evropskog fudbala još uvijek nije objavila sistem nagrađivanja za novu sezonu, niti da li će plasman u Ligi nacija imati utjecaj na kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, što je u prvoj sezoni bio slučaj. Primjera radi, Bosna i Hercegovina kroz kvalifikacije nije uspjela izboriti baraž za EP, ali je zahvaljujući prvoj poziciji u grupi Lige nacija osigurala dodatne kvalifikacije.

U prethodne dvije sezone sudionici Lige A dobijali su 2,25 miliona eura, a istom svotom novca nagrađivani su pobjednici grupa.

Učesnici Lige B, u kojoj je ove sezone Bosna i Hercegovina inkasirali su po 1,5 miliona eura, plus 1,5 miliona eura za prvo mjesto u grupi.

Nastup u Ligi C donosio je 1,1 milion eura, a nagrada je uduplana za pobjednika grupe, dok je za Ligu D osiguran iznos od 750.000 eura, a isto toliko za prvoplasirane selekcije u grupi.

Posebne nagrade osigurane su za sudionike završnice ovog takmičenja.

Pobjedniku pripada šest miliona eura, poraženom finalisti 4,5 miliona eura, trećeplasiranoj selekciji 3,5, a četvrtoplasiranoj 2,5 miliona eura.

Najbolji tim Lige nacija ukupno inkasira 10,5 miliona eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.