Lična priča jedne Sarajke prikazana na ovogodišnjem Berlinaleu

objavljeno: 23.02.2018. u 07:56

Na prestižnom 68. Berlinaleu u programu Forum premijerno je prikazan film "Haotični život Nade Kadić", koji je lična priča jedne Sarajke u borbi sa preprekama svakodnevice. 

Nastala je u meksičkoj produkciji, ali radnja filma se odvija u Bosni i Hercegovini, i protagonisti govore na bosanskom jeziku.

"Haotični život Nade Kadić" je film koji prije svega prikazuje prisan odnos jedne samohrane majke i kćerke u mnogim trenucima bosanskohercegovačke svakodnevice koja je, kako se kaže u popratnom tekstu filma, puna "malih haosa".

Film je zapravo priča Sarajke Aide Hadžibegović, komparatistice književnosti, a nastao je na prijedlog njene prijateljice iz Meksika, rediteljice Marte Hernaiz Pidal.

Ona joj je jednog dana došla sa jednim neobičnim prijedlogom da o njenom životu snimi neku vrstu mješavine između dokumentarnog i igranog filma. U međuvremenu je Aida otkrila da joj kćerka boluje od autizma i tako je film dobio novu temetsku okosnicu. Aida je i koautorica scenarija. Snimalo se u njenom stanu, za filmsku ekipu je kuhala njena majka.