open-navfaktor-logo
search
Burno na Nou Campu
Leo Messi već odabrao novi klub, Barca se protivi, sve će završiti na sudu?
Lionel Messi, jedan od najboljih fudbalera današnjice, ali i svih vremena, napušta Barcelonu.
26.08.2020. u 08:08
get url
text

VEZANI TEKST - Protesti ispred kluba: Navijači Barcelone traže ostavku predsjednika

Ova vijest, sinoć je kao bomba odjeknula u svijetu. Čudesni Argentinac nakon 20 godina na Nou Campu odlučio je otići iz kluba i o tome je obavijestio čelnike Barce.

A prema pisanju španskih medija već se zna i novi klub doskorašnje zvijezde katalonskog giganta.

Navodno, Messi je prije nekoliko dana zvao Pepa Guardiolu, trenera Manchester Cityja, kako bi ga pitao želi li i može li mu engleski tim omogućiti "utočište".

Messi želi opet sarađivati s Guardiolom, s kojim je u četiri godine u Barceloni (2008-12) osvojio tri španska i dva evropska naslova prvaka, te dva Kupa kralja. Pepa bi ispunjavanje Messijeve želje približilo osvajanju Lige prvaka, koju nikako ne uspijeva uzeti otkako je prije osam godina otišao iz Barcelone i od Messija.

Isti izvori navode da je Guardiola s oduševljenjem prihvatio ovu ideju i sada je na klubovima da sve dogovore.

Španski mediji pišu da je Messi imao klauzulu u starom ugovoru prema kojoj do kraja prošle sezone može otići bez odštete. Ta klauzula stajala je samo formalno jer niko nije očekivao da bi on zaista otišao s Nou Campa, a po njezinom isteku ugovor mu se automatski produžio do kraja juna 2021. godine. Argentinac u ugovoru ima odštetnu klauzulu od 700 miliona eura koja bi trebala biti na snazi.

A zbog različitog tumačenja trajanja sezone, sve bi moglo završiti na sudu.

Messijevi advokati tvrde da je klauzula o odlasku vrijedila do "kraja sezone", a da je UEFA zbog situacije s koronavirusom sezonu produžila do 31. augusta. To bi značilo da klauzula i dalje vrijedi i da Argentinac može otići bez obeštećenja.

Argentinski mediji objavili su i izgled burofaxa kojim je Messi zatražio odlazak. Inače, burofax je legalni dokaz da je jedna strana na vrijeme poslala određene dokumente suprotnoj strani. Kopije dokumenata ostaju u Poštanskom servisu Španije, one su certificirane i koriste se kao dokazi da su dokumenti poslani, a pošiljaoc dobija papir sa datumom dostave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.