navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Neriješen status

Lejla A. Babović: Imamo većih briga od Evrovizije, BHRT grca u finansijskim problemima

Bosna i Hercegovina ni u 2022. godini neće imati predstavnika na Eurosongu, koje se održava u maju ove godine u italijanskom Torinu.

Objavljeno: 08.02.2022. u 08:08
get url
text

Zbog finansijskih problema i dugova prema Evropskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) naša zemlja ne može imati učesnika.

Dok većina državnih televizija širom Evrope bira predstavnike, na BHRT-u se bore sa brojnim problemima.

VEZANI TEKST - BHRT u Banjoj Luci izgubio dva spora protiv RTRS-a koji državnoj televiziji duguje 61 milion KM

- Trenutno imamo puno većih problema od Evrovizije. Mi smo društvo u kojem se svakodnevno zvecka različitim političkim izjavama i uznemiruje se narod. Puno veća briga od učešća na Eurosongu je opstanak nekih institucija Bosne i Hercegovine. Ako uspostavimo sistem za održavanje tih institucija, sigurna sam da ćemo vrlo brzo pronaći način da se vratimo na najveću televizijsku i showbiz scenu na svijetu jer u tom projektu učestvuje Australija i prenosi se u SAD-u – kaže Lejla A. Babović, rukovodilac Odjela međunarodnih poslova BHRT-a.

Kako ističe, veliki problem je neriješen status BHRT-a.

- Veliki je problem nepoštivanje zakona od RTRS-a, koji ne prebacuje zagarantirana sredstva BHRT-u i dug je prešao 61 milion KM. Posljednjih dana smo imali neke presude, koje nisu bile u korist BHRT-a. Te presude je vrlo teško objasniti jer su u suprotnosti sa zakonom koji precizno definira kako se prikuplja RTV taksa i kako se dijeli između BHRT-a i entitetskih televizija – kaže Lejla A. Babović.