Kako se navodi, u manastiru su bili novosadski hodočasnici i sveštenik, koji su evakuisani. Kosovski mediji prenose da je unutar manastira pronađena velika količina oružja.

Navode da je premijer Kosova Albin Kurti nazvao "profesionalnom formacijom" grupu ljudi koja je napala policiju Kosova i ubila policajca Afrima Bunjakua.

Kurti je na ceremoniji paljenja svijeća za ubijenog policajca rekao da se u narednom periodu očekuje više informacija o osumnjičenim napadačima.

- Riječ je o terorističkoj i kriminalnoj formaciji, profesionalnoj, koja je dugo planirala i pripremala ono što je uradila danas. To nije grupa švercera, već plaćenička struktura koju politički, finansijski i logistički podržava zvanični Beograd - rekao je Kurti u izjavi medijima.

Akcija kosovske policije trajala je satima. Kako je saopćio ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla, u akciji u Banjskoj ubijena su trojica napadača, dok je šest osoba uhapšeno – dvojica napadača i četvorica koja su pružala podršku putem radio veze.