open-navfaktor-logo
search
Dao otkaz
"Kum" umjetne inteligencije žali zbog svog rada: Chatbotovi bi uskoro mogli biti inteligentniji od nas
Čovjek koji se smatra kumom umjetne inteligencije (AI) dao je otkaz na poslu, upozoravajući na sve veće opasnosti od razvoja u ovoj oblasti.
02.05.2023. u 10:05
get url
text
Geoffrey Hinton

Geoffrey Hinton, star 75 godina, najavio je ostavku na Google u izjavi za New York Times, rekavši da sada žali zbog svog rada.

On je za BBC rekao da su neke od opasnosti od AI chatbotova "prilično zastrašujuće".

- Trenutno, oni nisu inteligentniji od nas, koliko mogu reći. Ali mislim da bi uskoro mogli biti - dodao je.

Hinton je također potvrdio i da su njegove godine uticale na njegovu odluku da napusti tehnološkog giganta, kazavši da ima 75 godina pa je vrijeme da se povuče.

Pionirsko istraživanje dr. Hintona o dubokom učenju i neuronskim mrežama utrlo je put za trenutne AI sisteme kao što je ChatGPT.

Ali, britansko-kanadski kognitivni psiholog i kompjuterski naučnik rekao je za BBC da bi chatbot uskoro mogao prestići nivo informacija koji drži ljudski mozak.

- Trenutno, ono što vidimo je da stvari kao što je GPT-4 zamračuje osobu u količini općeg znanja koje ima. U smislu rezonovanja, ono nije tako dobro, ali već jeste jednostavno rezonovanje. A imajući u vidu brzinu napretka, očekujemo da će se stvari prilično brzo promijeniti. Tako da moramo brinuti o tome - rekao je.

U članku New York Timesa, dr. Hinton se osvrnuo na "loše glumce" koji bi pokušali koristiti AI za "loše stvari".

Na pitanje BBC-a da to pojasnio, on je odgovorio da je to samo neka vrsta najgoreg scenarija, neka vrsta scenarija iz noćne more.

- Možete zamisliti, na primjer, da je neko poput (ruskog predsjednika Vladimira) Putina odlučio dati robotima mogućnost da kreiraju svoje podciljeve - dodao je.

Upozorio je da bi to na kraju moglo "stvoriti podciljeve poput 'Moram dobiti više moći'".

- Došao sam do zaključka da se vrsta inteligencije koju razvijamo veoma razlikuje od inteligencije koju imamo. Mi smo biološki sistemi, a ovo su digitalni sistemi. A velika razlika je u tome što sa digitalnim sistemima imate mnogo kopija istog skupa težina, isti model svijeta. I sve ove kopije mogu da uče odvojeno, ali odmah dijele svoje znanje. Dakle, kao da imate 10.000 ljudi i kad god je jedna osoba nešto naučila, svi su to automatski znali. I tako ovi chatbotovi mogu znati mnogo više od bilo koje osobe - rekao je ovaj naučnik.

Naglasio je i da ne želi da kritikuje Google i da je tehnološki gigant bio "veoma odgovoran".

U izjavi, Googleov glavni naučnik Jeff Dean rekao je da ostaju posvećeni odgovornom pristupu AI, te da "eprestano učimo da razumijemo nove rizike, a istovremeno hrabro inoviramo".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.