open-navfaktor-logo
search
Dvadeset mečeva
Kroz reprezentaciju BiH u Petevovom mandatu prodefilovala 64 fudbalera
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine poslije dvogodišnje saradnje odlučio se zahvaliti bugarskom treneru Ivaylu Petevu.
08.01.2023. u 20:24
get url
text

Petevu je 31. decembra 2022. godine istekao ugovor koji nije produžen, a umjesto njega je za kormilara Zmajeva izabran Faruk Hadžibegić.

Bugarin je sjedio na klupi BiH 20 puta, od čega je osam mečeva vodio u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, šest u Ligi nacija, a šest utakmica bilo je prijateljskog karaktera.

Ukupno su Zmajevi pod Petevovom komandom zabilježili šest pobjeda, sedam remija, a sedam puta su teren napuštali pognutih glava.

Kroz reprezentaciju BiH su u Petevovom mandatu prema podacima portala Transfermarkt.de prodefilovala ukupno 64 igrača.

Vrijedi istaknuti i to da se prijateljska utakmica sa Sjedinjenim Američkim Državama nije igrala u zvaničnom FIFA terminu i da su tada pozive dobili uglavnom igrači iz Premijer lige Bosne i Hercegovine, za koje kasnije nije bilo mjesta na spisku, a što je utjecalo na konačan broj pozvanih fudbalera.

U neuspješnim kvalfikacijama za Svjetsko prvenstvo Petev je računao na 36 Zmajeva.

VEZANI TEKST - Petev se oglasio nakon odlaska s kormila Zmajeva

To su golmani Ibrahim Šehić, Kenan Pirić, Nikola Vasilj.

Odbrana: Sead Kolašinac, Mateo Sušić, Dario Đumić, Marko Mihojević, Darko Todorović, Eldar Ćiviž, Adnan Kovačević, Siniša Saničanin, Branimir Cipetić, Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić, Aleksandar Jovičić, Jusuf Gazibegović

Vezni red: Miralem Pjanić, Gojko Cimirot, Sanjin Prcić, Haris Duljević, Rade Krunić, Amer Gojak, Elvis Sarić, Stjepan Lončar, Haris Hajradinović, Amir Hadžiahmetović, Amar Rahmanović, Almedin Ziljkić, Adi Nalić, Ajdin Nukić

Napad: Edin Džeko, Miroslav Stevanović, Kenan Kodro, Luka Menalo, Smail Prevljak, Ermedin Demirović.

VEZANI TEKST - Petev pozivao 33 igrača, trojica ostala bez minutaže

U B Ligi nacija gdje je BiH osvojila prvo mjesto i plasirala se među elitu, bivši selektor Zmajeva računao je na 33 igrača.

Golmani: Ibrahim Šehić, Kenan Pirić, Nikola Vasilj, Nikola Ćetković

Odbrana: Sead Kolašinac, Mateo Sušić, Eldar Ćivić, Adnan Kovačević, Siniša Saničanin, Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić, Jusuf Gazibegović, Hrvoje Miličević, Amar Dedić, Besim Šerbečić.

Vezni red: Miralem Pjanić, Muhamed Bešić, Gojko Cimirot, Sanjin Prcić, Haris Duljević, Rade Krunić, Amer Gojak, Dino Hotić, Amir Hadžiahmetović, Vladan Danilović, Dario Šarić

Napad: Edin Džeko, Miroslav Stevanović, Kenan Kodro, Nemanja Bilbija, Luka Menalo, Smail Prevljak, Ermedin Demirović.

VEZANI TEKST - Zmajevi dobili veliko pojačanje na gorućoj poziciji, cijena mu skočila za tri miliona eura
 

Najveće otkrovljenje u Ligi nacija za Zmajeve je definitivno Amar Dedić, koji sjajno igra u Salzburgu i čija tržišna vrijednost vrtoglavo raste. Dedić igra na poziciji desnog bočnog, što je bio višegodišnji problem bh. tima.

Uz Dedića, mlade nade Zmajeva čine još i Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić, Jusuf Gazibegović, Ermedin Demirović. Upravo bi ovi fudbaleri uz iskusne Edina Džeku, Miralema Pjanića, eventualno pojačani "golobradim" Benjaminom Tahirovićem iz Rome i Denisom Huseinbašićem iz Kelna mogli činiti okosnicu tima kojeg će s klupe predvoditi Faruk Hadžibegić, a pred kojeg je postavljen jasan cilj - plasman na Evropsko prvenstvo u Njemačku.

Kvalifikacije za EURO počinju u martu i trajat će do novembra. BiH je smještena u grupu sa Portugalom, Islandom, Luksemburgom, Slovačkom i Lihtenštajnom. Dva najbolja tima iz grupe direktno će se plasirati na smotru najboljih timova Starog kontinenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.