open-navfaktor-logo
search
Borački zakon
Krkalić: Zastupnici SDP i PDA su svojim nastupom htjeli prikupiti jeftine poene kod boraca
Hamza Krkalić, član Radne grupe za izradu teksta zakona o demobilisanim borcima je pozvao delegate Doma naroda FBiH da sutra usvoje zakon. Osvrnuo se na izlaganje zastupnika Irfana Čengića i Elzine Pirić
17.07.2019. u 20:59
get url
text
Hamza Krkalić

Demobilisani borci očekuju da Dom naroda Parlamenta FBiH sutra usvoji zakon o pravima demobilisanih boraca kako bi on što prije stupio na snagu. Hamza Krkalić, član Radne grupe za izradu teksta zakona pozvao je delegate da usvoje zakon u formi koju je predložila Radna grupa. Kaže za Faktor kako su ga jučer razočarali nastupi zastupnika SDP-a i PDA, koji su po njegovom mišljenju ulaganjem amandmana htjeli prikupiti jeftine poene kod boraca.

- Drago mi je što sam prisustvovao sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i svjedočio maltene scenariju iz prošle godine kada su se počeli ulagati amandmani na zakon. Lani je Zukan Helez (SDP) uputio amandmane i došlo je do toga da zakon nije usvojen, jer smo imali različite tekstove. Sada je sam Irfan Čengić (SDP) uložio deset amandmana, a PDA osam. Znači, išlo se na to da se usvoje amandmani, ali sreća pa je Vlada Federacije sve amandmane odbila. Zna se ako se usvoje amandmani moraju i na Domu naroda isti da se usvoje, u suprotnom imat ćemo različite tekstove, komisije, godišnji odmori i eto scenarija iz prošle godine - govori nam Krkalić i dodaje:

- Ali evo ovdje ćemo optužiti SDP. Vidite, ne mogu da vjerujem u ono što se dešavalo i sama njihova diskusija u kojem je pravcu išla. Dno dna, htjeli su neke poene da skupe, nemam pojma šta su tražili, a na kraju su podržali zakon - govori nam Krkalić.

Osvrnuo se na izlaganje zastupnice Elzine Pirić (PDA).

- Slušali smo kako kantoni nemaju para. Imaju i jučer sam tražio da se obratim zastupnicima, da im kažem i odgovorim Pirić. Ko je rekao da će općine finansirati zakon? Najveći problemi su nam kantoni. Ostaje da će Radna grupa posjetiti sve kantonalne ministre za boračka pitanja. Ima prostora, resorni ministri, da tako kažem, dijele novac iz džepa onima koji već imaju i ta sredstva neka preusmjere za ovu boračku populaciju. Nama je zakon o demobilisanim borcima prijeko potreban i pozivam delegate u Domu naroda da ga sutra izglasaju, da ne ulažu amandmane - poručio je Krkalić.

Podsjeća da su u izradi teksta zakona učestvovali predstavnici četiri boračka saveza i iz Kampa heroja u Sarajevu.

Sutra će se na dnevnom redu sjednice Doma naroda parlamenta FBiH naći i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu. Ovi zakoni su neophodni kako bi se realizirao zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.