open-navfaktor-logo
search
Novi izvještaj
Kritike na račun Tužilaštva BiH: Duga lista "unitarista i plaćenika" koji ruše Gordanu Tadić
Svoju poziciju na dugoj listi unitarista iz Sarajeva, plaćenika SDA i boraca za kontrolu nad pravosuđem, kako zaštitnici lika i djela glavne državne tužiteljice Gordane Tadić nazivaju sve one koji kritikuju njen (ne)rad, učvrstila je britanska sutkinja Joanna Korner.
17.09.2020. u 20:19
get url
text

U svom posljednjem izvještaju "Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnom nivou u BiH" Korner je iznijela niz kritika na račun rada Tužilaštva Bosne i Hercegovine i rukovodstva te institucije. Prema njenoj analizi, Tužilaštvo BiH je ispoštovalo samo četiri od ukupno 32 preporuke koje je Korner dala u ranijem izvještaju iz 2016. godine.

VEZANI TEKST – Sutkinja Korner: Potrebne radikalne promjene u Tužilaštvu BiH!

Korner u svom izvještaju navodi da je došlo do pada broja podignutih optužnica od 2018. godine, a nepostojanje efikasnosti u radu Tužilaštva BiH je fakturisala upravo Gordani Tadić, ustvrdivši da "rukovodna struktura ne doprinosi postizanju maksimalne efikasnosti u radu Tužilaštva".

- Iz razgovora s glavnom tužiteljicom, rukovodiocima odjela i tužiocima, očigledno je da se glavna tužiteljica bavi i najsitnijim detaljima u svakodnevnom radu Posebnog odjela, između ostalog, naprimjer, vrši raspodjelu predmeta tužiocima i inicijalni pregled svih optužnica – navodi se u izvještaju.

Time je i Korner potvrdila da Tadić radi mimo pravila, odnosno mimo Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima (TCMS), kojim je propisano da se raspodjela predmeta tužiocima vrši automatski, preko automatizirane aplikacije koja osigurava nepristrasnost u radu tužilaštava.

Takav pristup otvara prostor Gordani Tadić da određene predmete dodjeljuje tužiocima po svom nahođenju i svojim potrebama.

VEZANI TEKST - Predmet "Respiratori": Gordana Tadić priznala da radi suprotno pravilima, tužiocima nedostaje dokaza

Također je istaknut i nedostatak transparentnosti u radu na takozvanim "A" predmetima, što je jedna od prepreka za usvajanje nove Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Sutkinja Korner je, podsjetit ćemo, sličan izvještaj objavila i 2016. godine, a manjkavosti u radu Tužilaštva BiH u međuvremenu ne da nisu ispravljene već su čak i produbljene.

Kritike na račun Tužilaštva BiH je 2019. godine uputio i OSCE, u čijem se izvještaju istaknulo da se predmeti ratnih zločina procesuiraju veoma sporo, uprkos dostupnim resursima.

- Ako nastavi rješavati predmete ovom brzinom, Tužilaštvu BiH će trebati skoro deset godina da okonča predmete ratnih zločina koje trenutno ima. Pozivamo sve nadležne institucije, prije svega Visoko sudsko i Tužilačko vijeće BiH, Tužilaštvo BiH i Sud BiH da pažljivo razmotre ovaj izvještaj, kao i posljedice koje aktuelna praksa u procesuiranju predmeta ratnih zločina ima po žrtve zločina, ali i po nasljeđe koje će ostati iza pravosuđa BiH. Što je najvažnije, da bez odlagaja realiziraju preporuke sadržane u izvještaju u cilju unapređenja procesuiranja predmeta ratnih zločina - rekao je tadašnji šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton.

VEZANI TEKST – OSCE: Tužilaštvo BiH predmete ratnih zločina procesuira veoma sporo uprkos resursima

O nezadovoljavajućem radu Tužilaštva BiH svjedoče i brojne ocjene relevantnih međunarodnih institucija, koje govore o izostanku vladavine prava u BiH i ulozi Tužilaštva BiH u stvaranju takvog stanja.

Na (ne)rad Tužilaštva BiH su upozoravali i iz Transpareny Internationala, u čijem se prošlogodišnjem izvještaju ističe da Tužilaštvo BiH u prvih šest mjeseci godine nije podiglo niti jednu optužnicu za korupciju. Istaknuto je to na konferenciji "Pravosuđe u BiH: Stanje i perspektive", koja je organizovana u saradnji sa Švedskom razvojnom agencijom (SIDA).

Uprkos dostupnim dokazima, Tužilaštvo BiH pod vodstvom Gordane Tadić je propustilo procesuirati odgovorne za ozbiljna krivična djela, poput protivustavnog djelovanja, te brojnih krivičnih djela korupcije i zloupotrebe položaja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.